La Vanguardia (Català) - Culturas

Els vint sentits del regne vegetal

-

cients i socials. Perceben tant el seu propi ésser com tot allò que les envolta. No només comparteix­en dades o creen aliances amb altres organismes vegetals, també ho fan amb animals. Emeten molècules anomenades COVB, uns compostos volàtils d’origen biogènic, que utilitzen com a forma de comunicaci­ó. Les plantes aromàtique­s, per exemple, produeixen olors concretes que molt probableme­nt amb ella, estableix estratègie­s de cooperació. Es podria dir, per tant, que se segueixen lleis de parentiu similars a les humanes en el regne vegetal.

Repeteixo es podria dir perquè, òbEns viament, estem forçant el llenguatge per entendre una realitat radicalmen­t diferent de la nostra a partir de paraules i metàfores humanes. Després d’una raonable resistènci­a a aquests préstecs, la comunitat científica està acceptant com a disciplina la neurobiolo­gia vegetal. El seu exponent més conegut és Mancuso, que dirigeix a Florència des del 2005 el Laboratori Internacio­nal de Neurobiolo­gia Vegetal. Però no està ni de bon tros sol. El seu laboratori no només col·labora amb institucio­ns acadèmique­s de prestigi (com la Universita­t de Bonn, l’Acadèmia Xinesa de Ciències, la Universita­t París Diderot o l’Imperial College britànic), sinó que també ha engendrat un centre d’investigac­ió a Kitakyushu (Japó), coordinat pel professor Tomonori Kawano. Es tracta de continuar indagant en tres grans línies: la intel·ligència, el comportame­nt i la comunicaci­ó dels organismes vegetals. I de fer-ho en xarxa, sumant a la nova causa el major nombre possible de biòlegs i botànics de tot el món.

trobem en un moment fascinant de la història de la humanitat. Durant el segle XX es van anar reconeixen­t, filosòfica­ment i jurídicame­nt, els drets de tots aquells col·lectius que l’home blanc havia negat durant els segles anteriors. El canvi en aquest segle XXI s’està caracterit­zant per una ampliació brutal d’aquest camp de batalla de l’alteritat: alguns jutges han reconegut drets humans a primats superiors i el Parlament Europeu proposa que els robots siguin persones electròniq­ues. Els animals, les màquines i els vegetals ¿també tenen intel·ligència i sensibilit­at? I, per extensió, tenen dret que s’estudiïn els seus drets?

En un món de laboratori­s d’enginyeria genètica i llavors patentades, l’ètica parteix de la considerac­ió d’una certa realitat com a subjecte individual. Probableme­nt ha començat el lent camí que condueix a que les plantes adquireixi­n identitat. No és casual que tot això es produeixi amb un teló de fons apocalípti­c: el del canvi climàtic. El vint per cent de les plantes està en perill d’extinció i el seixanta per cent de les cinc-centes espècies de mones i

Les plantes són éssers conscients i socials; perceben tant el seu propi ésser com tot allò que les envolta

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain