La Vanguardia (Català) - Culturas

La LIJ: auge i problemes

-

En aquest món traïdor sol ser habitual que resultin veritables alhora un concepte i el seu contrari. Passa ara pel que fa a la literatura infantil i juvenil (LIJ). Aquest sector està en un gran moment, és un dels de clar creixement dins del món editorial internacio­nal, i en els últims lustres ha incorporat a la lectura milions de joves usuaris amb èxits com el de Harry Potter. Pel que fa a Catalunya, es viu una fase àlgida, amb un planter d’autors i il·lustradors profession­alitzats dels quals se’n podrà veure una mostra a la pròxima Fira del Llibre de Bolonya a càrrec de l’Institut Ramon Llull, i que expliquem avui a la nostra secció Mirades.

Però alhora la lectura infantil i juvenil afronta una situació d’incertesa. Està constatat que són molts els nens lectors que, quan arriben als 12 o 13 anys, abandonen o relaxen molt la seva afició: sol coincidir que reben un smartphone, aquella finestra al món d’enorme potència que els pares encara no sabem ben bé com administra­r, si és que podem, i amb aquest aparell i d’altres els nois s’endinsen en solitari per l’ampli i fascinant univers digital: la lectura de llibres se’n ressent. D’altra banda, segons denuncia l’escriptora de LIJ i diputada al Parlament de Catalunya Gemma Lienas, en termes generals “les escoles han llançat la tovallola a l’hora d’implicar els nens en la literatura, en la lectura, en la compra de llibres”, constataci­ó força inquietant respecte a una institució que hauria de fer de la defensa de les humanitats un clar principi d’acció.

Entre les iniciative­s que es difondran a Bolonya figura el festival literari barceloní per a nens i joves Món Llibre. Vaig participar en la posada en marxa, dins de l’any del Llibre 2005, impulsat per Ferran Mascarell, amb Rosa Mach i el seu eficaç equip de l’ICUB. Posteriorm­ent, Món Llibre s’ha consolidat com una de les principals trobades europees dedicades a la LIJ, amb una mitjana de 20.000 assistents per convocatòr­ia. Dirigit els últims anys per Marta Almirall, celebrarà la 13a edició els propers dies 8 i 9 d’abril, amb convidats com la il·lustradora siriana Gulnar Hajo; amb espectacle­s sobre Pinotxo i els animals irreals de la companyia Créature; amb bibliotequ­es fetes de carrers; amb autors, editors i blogaires... Passejar per Món Llibre és fer-ho, en positiu, pel futur de la lectura.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain