La Vanguardia (Català) - Culturas

El gran viatge

- JORDI AMAT

Tot sovint Jon Juaristi (Bilbao, 1951) incrusta breus episodis autobiogrà­fics en aquesta gran història. Un record d’infantesa dona la clau per interpreta­r un somni del cubà Wifredo Lam. Quan remet als combats ideològics dels dies del totalitari­sme descriu una batalla campal durant un congrés saberut a València que va contemplar el mateix dia que ETA atemptava a Hipercor. Encara que en aparença el viatge que narra aquí –la travessia de més de cent refugiats al Capitaine Paul Lemerle ,de Marsella a la Martinica, durant la primavera bèl·lica del 41– no té res a veure amb la peripècia de l’autor, les repercussi­ons que va tenir en la vida i el pensament d’alguns dels seus passatgers il·lustres determinar­ia el marc mental del jove Juaristi i d’algunes de les millors ments de la seva generació: en l’ona expansiva del que va ser la convulsió dels 68 van pesar el marxisme, l’estructura­lisme i l’art d’avantguard­a amb una força que avui sembla remota. Potser la gènesi d’aquells relats va cristal·litzar en aquell vaixell de càrrega avançant per l’Atlàntic, viscut per alguns com un camp de concentrac­ió, on van coincidir Victor Serge, Claude Lévi-Strauss (dormia en cabina) i André Breton.

Una nit de setembre del 2013, creuant Astúries en autocar, Juaristi em va narrar aquest viatge mític. Dubto que recordi el xaval que li donava la matraca i que va suportar al seu costat. Però una de les derivades d’aquella odissea –l’arribada del revolucion­ari profession­al Serge a Mèxic al cap d’uns mesos després de l’assassinat de Trotski– s’explicava per la seva connexió amb el dirigent del POUM Julián Gorkin i aquell Gorkin de postguerra em tenia obsessiona­t. Podria explicar-se la reconfigur­ació ideològica que desembocav­a a la guerra freda a través d’un tipus com aquell? Juaristi, amb tarannà i prosa desimbolta, ha anat moltíssim més enllà. Diguem-ho clar i net: creuant les vides dels seus protagonis­tes en aquell moment crític, amb rigor documental i profundita­t assagístic­a, aquí proposa una genealogia de la segona modernitat que es desenvolup­aria sobretot a Nova York després del seu col·lapse a Europa.

Hi ha una pila d’anècdotes que s’erigeixen en categoria i digressió al llarg del llibre. Una entrada del diari de Serge revela la utopia megalòmana de la revolució. El nom de Breton, pronunciat en veu alta en una parada del vaixell a l’Àfrica, motiva l’inici de la seva relació amb l’etnòleg LéviStraus­s i el seu encreuamen­t de mis- satges a alta mar podria ser la llavor de la concepció de l’art de l’estructura­lisme. Una xerrada inesperada sobre els somnis reactiva la memòria infantil del cubà Lam i encén la flama del surrealism­e antillà. Fins i tot Juaristi s’atreveix a identifica­r un dels passatgers més misterioso­s: un tipus que presumptam­ent portava un Manet i un Degas al seu equipatge, probableme­nt saquejat d’un pis parisenc durant els primers compassos de l’ocupació. I enfront d’aquell microcosmo­s de gran cultura, un vuitcentis­ta contrapunt de realitat: les notes de viatge d’un socialista d’Eibar –Toribio Echevarría– que mira sense òptiques sàvies i ens revela així el drama humà on es desenvolup­a una història fascinant.

L’autor proposa una genealogia de la segona modernitat a Nova York després del seu col·lapse europeu

 ?? ARXIU ?? El vaixell ‘Capitaine Paul Lemerle’ que va transporta­r més d’un centenar de refugiats des de Marsella a la Martinica
ARXIU El vaixell ‘Capitaine Paul Lemerle’ que va transporta­r més d’un centenar de refugiats des de Marsella a la Martinica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain