La Vanguardia (Català) - Culturas

No pensis en el lector de la teva novel·la.

-

Els rostres són anònims. Els gustos, infinits. El públic variat. Pensa en tu mateix, en el nen o el jove que portes dins, en les coses que t’agradaria llegir. Si ets honest amb tu mateix, si et diverteixe­s escrivint una història, és probable que el lector també en gaudeixi. L’energia es transmet, i un bon llibre és el millor dels transmisso­rs.

Refia’t sempre del teu instint.

No dubtis més del necessari i pren decisions ràpides. Una novel·la té mil camins. Escull el que sentis més com a bo per a tu, no de cara a la galeria ni et preguntis si és “el que la gent espera”. Sigues fidel a la teva ètica i mantén els teus principis com a bandera.

No pretenguis ser el que no ets en realitat. Narra de manera senzilla i comprensib­le. Sigues breu. Que puguis justificar cada capítol, cada pàgina, cada paràgraf, cada paraula feta servir. No posis mai palla ni allarguis les coses innecessàr­iament. Ets un narrador d’històries. Si vols impression­ar un lector jove, sent-te jove, altrament semblaràs impostat i ell ho notarà.

Escriu com parles.

El prolífic escriptor català Jordi Sierra i Fabra és un dels convidats a participar en l’edició d’aquest any de la fira del llibre de Bolonya

La gent parla, s’expressa, i els sentiments flueixen a través d’aquelles paraules i els gestos que les acompanyen. Una novel·la amb trossos molt extensos de narrativa els cau de les mans. Les dades avorreixen. Tu has de dominar la història, ets Déu, però al lector dona-li només

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain