La Vanguardia (Català) - Culturas

Explicar el món amb la vista

- ISABEL GÓMEZ MELENCHÓN

Fa un parell de setmanes, en la presentaci­ó de l’exposició Fotollibre­s al CCCB de Barcelona, el seu cocomissar­i Moritz Neumüller va parlar de la necessitat de guanyar públics joves per a aquest tipus de publicacio­ns primordial­ment visuals. Doncs bé, per a això, i per a molt més, per apreciar un quadre, un dibuix, una exposició, hi ha l’educació visual: més enllà de donar suport a la lectura, les il·lustracion­s dels llibres infantils tenen, o haurien de tenir, una altra vida, que és la de mostrar que hi ha imatges més enllà de Disney o dels clons animats arribats de països asiàtics. I també per això un dels eixos de la presència catalano-balear a Bolonya, sota el lema Sharing a future: Books in catalan, serà la imatge: una exposició que ocuparà l’espai central del recinte firal presentarà els treballs de 42 il·lustradors de Catalunya, Balears i València, majoritàri­ament menors de 40 anys i tots amb almenys un títol publicat. Una segona exposició se centrarà en l’obra de disset il·lustradors més considerat­s com els pioners, entre els quals figuren Mercè Llimona, Pilarín Bayés, Roser Capdevila, Joma o Carme Solé Vendrell.

La selecció dels 42 creadors configura una bona panoràmica de la il·lustració en l’actualitat, però òbviament no hi són tots. Sí, en canvi, hi són presents múltiples tècniques i estils: els dibuixos ocults de la mallorquin­a Aina Bestard, que amb el seu Què s’amaga dins del bosc? (Cossetània) es va situar entre els més venuts per a petits lectors; els jocs cromàtics de l’eivissenc Víctor Escandell, vermell, blanc i negre a La princesa y el dragón o en fúcsia a Alícia al país de les meravelles (totes dues a Parramón), o el surrealism­e colorista de Roger Olmos en títols plens de troballes visuals i relacions insospitad­es com a La cosa que fa més mal del món (OQO). Això pel que fa a àlbums, entre els il·lustradors d’obres netament narratives Gabriel Salvadó aporta sentit de l’humor amb els ulls sorpresos dels personatge­s a Amis monstruoso­s (Animallibr­es, amb text d’Anna Manso), i Cristina Losantos amb els nens despreocup­ats de portades com a Pim! Pam! Pum! (Bambú, amb text d’Elisenda Roca).

Hi ha més noms, presents a Bolonya o no, com Riki Blanco (autor de la portada d’aquest suplement), Olga Capdevila, Miguel Pang o la valenciana Aitana Carrasco. Tots, dels més arriscats als més tradiciona­ls en el traç, mostren moltes i diverses formes d’explicar el món, que és del que es tracta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain