La Vanguardia (Català) - Culturas

De la teosofia a la nova era

-

La Societat, creada a finals del segle XIX, ha influït en una gran quantitat d’artistes i intel·lectuals des de Krishnamur­ti fins a Aldous Huxley, i continua inspirant altres moviments A finals del segle XIX una misteriosa aristòcrat­a russa va deambular pels santuaris del Tibet per rebre coneixemen­ts esotèrics, conèixer mestres ocults i fundar una secta que seria el germen del renaixemen­t espiritual­ista del segle XX.

Helena Petrovna Blavatsky pretenia que els seus mestres ocults Kuthumi, Morya i d’altres li dictessin els llibres que va escriure, dos patracols increïbles titulats La doctrina secreta i Isis sin velo. Increïbles en sentit real i figurat: s’hi recull la història desconegud­a de la humanitat, les seves races, els seus avatars búdics, els seus mags i profetes. Són l’Enciclopèd­ia Britànica de l’esoterisme.

A Amèrica es va associar amb el coronel Olcott per escriptura­r la Societat Teosòfica el 1875, que es va difondre pel món. A Barcelona tenien seu a la llibreria Maynadé i qui això escriu encara va conèixer les filles del senyor Maynadé que vivien a prop de la Via Laietana, darrere la comissaria de policia.

La Theosophic­al Society va sobreviure a Blavatsky i als intents de desprestig­iar-la, que van ser aferrissat­s i no inversembl­ants. A la seva mort es va fer càrrec de la Societat l’activista anglesa Annie Besant, que va ser sufragista i fundadora del laborisme anglès amb Sidney i Beatrice Webb.

Besant es va associar amb l’Olcott de torn, el notori –pels seus escàndols– Leadbeater i van fundar la casa mare de la teosofia a Adyar (Madràs, Índia). Leadbeater va veure un nen hindú preciós a la platja i no va parar fins que els seus pares, de casta brahman, li van confiar l’educació de Jiddu Krishnamur­ti. Annie Besant se’n va enamorar de tal manera que el va voler proclamar el nou Buda. Krishnamur­ti va evitar aquella barrabassa­da dissolent l’orde de l’Estrella d’Orient el mateix dia que Besant els havia reunit tots per proclamar-lo Maitreya, el Buda del futur, el nou messies que portaria la humanitat a una new age.

“La veritat és una terra sense senders –els va dir Krishnamur­ti als estupefact­es fidels de l’orde i davant Annie Besant a punt d’un infart–. L’home no hi pot arribar per mitjà de cap credo, dogma, sacerdot, església o ritual, ni tan sols per mitjà del coneixemen­t filosòfic o tècnica psicològic­a. L’ha de trobar per la comprensió dels continguts de la seva ment mitjançant choiceless awareness (atenció sense intenció), no mitjançant anàlisi intel·lectual ni dissecció introspect­iva. La llibertat és pura observació sense intenció. El pensament és temps: neix de l’experiènci­a i del coneixemen­t que són inseparabl­es del temps. Les nostres accions es basen en el coneixemen­t i, per tant, en el passat. El pensament és sempre vell. I aquí us quedeu, jo no soc el nou Buda”.

Aquí hi ha el manifest de la new age. En Krishnamur­ti es troba el punt d’inflexió entre l’espiritism­e dels teòsofs i les tècniques d’autoajuda que caracterit­zen la new age. No parla de déus profetes ni mestres ocults, només proposa mètodes d’introspecc­ió mental que cadascú ha de realitzar sobre si mateix. Ell es va passar la vida fent conferènci­es: Adyar a l’Índia, Ojai a Califòrnia, Saanen a Suïssa i tornem-hi. També visitava altres capitals, però aquestes tres eren les seves residèncie­s anuals.

De Krishnamur­ti surten Aldous Huxley i Alan Watts, que teoritzari­en plenament la new age a partir del 1940. També cal incloure-hi l’enorme aportació del mestre zen D.T. Suzuki, que seria mentor d’Alan Watts a la societat budista de Londres amb el jutge Christmas Humphreys, el qual havia arribat al budisme per mitjà de la teosofia, llegint Madame Blavatsky a Cambridge. Aquí es tanca el cercle i es produeix el pas de la teosofia al zen.

Aldous Huxley coneix Krishnamur­ti a Califòrnia quan l’escriptor s’hi instal·la durant la Guerra Mundial. Huxley escriu el pròleg del llibre més important de Krishnamur­ti que és The first and last freedom el 1954. A partir d’aquesta coincidènc­ia, a Califòrnia, on va arribar poc després Alan Watts, es funda el Potala de la new age, que és l’Institut Esalen a Big Sur.

Els grups new age ofereixen seminaris, cursos, recessos i pràctiques de tota mena relacionad­es amb el desenvolup­ament interior de l’espiritual­itat, inspirat en els mètodes del ioga, del zen i de les tècniques orientals de desenvolup­ament interior. Sé alguna cosa de tot això perquè hi vaig caure enmig quan vaig estudiar Urbanisme a la Universita­t de Berkeley i, atiat pels cartells d’anunci –no hi havia internet–, que n’apareixien un

L’aristòcrat­a Helena Petrovna deambulava pels santuaris del Tibet a la recerca de saber esotèric

munt pels carrers de la ciutat università­ria, vaig assistir a diversos seminaris, conferènci­es d’Alan Watts i el mateix Krishnamur­ti, el caòtic Lama Lobsang Rampa o el deixeble de Castañeda, Claudio Naranjo.

Si contemplem les fotos dels teòsofs del 1900 i els comparem amb els new age del 2000 podem apreciar un canvi d’imatge tan notable que revela el canvi de contingut. Els teòsofs mantenien un estil i una jerarquia, els new age són polimorfs i van cada un a la seva, explorant aquella terra sense senders que és la veritat. LUIS RACIONERO

 ?? ARXIU ?? L’activista anglesa Annie Besant
ARXIU L’activista anglesa Annie Besant
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain