La Vanguardia (Català) - Culturas

El triomf dels principis

- ALBERT LLADÓ

L’escriptori­críticlite­rariToniMo­ntesinos (Barcelona, 1972) està entrevista­nt Paul Auster per telèfon. És el 2004. Quan pregunta al nord-americà per les seves principals influèncie­s, aquest pronuncia alguna cosa semblant a zorou. No és fins que, després de tirar enrere i endavant l’enregistra­dora, el periodista entén que es refereix a Thoreau. A partir d’aquí, Montesinos s’interessa cada vegada més per l’autor de Walden ,i el 2011 viatja al seu Concord natal, a Massachuse­tts. Què fa que aquest filòsof sense mètode sigui tan fascinant? Què ens ha de dir avui la seva aposta per una ètica que faci cas a la intuïció?

L’assaig de Montesinos és una biografia documentad­íssima que, alhora, combina la semblança clàssica amb innombrabl­es i apassionad­es lectures. Defuig els tòpics que persegueix­en Henry David Thoreau per abordar el personatge des de les seves relacions (cal tenir en compte que a Concord coincideix amb els transcende­ntalistes i, en especial, amb Emerson), el seu escepticis­me social (des de quina posició rebutja els dogmes de les institucio­ns), la seva espiritual­itat unida inexorable­ment als ensenyamen­ts de la naturalesa, i el seu pensament en acció (des de com es converteix en una icona de la desobedièn­cia civil al caminar diari com a pràctica de pensament).

Thoreau morirà als 44 anys. Prou temps per haver desenvolup­at una forma de vida que avui, segons Montesinos, encara ens interpel·la. Per no deixar-nos encegar pels impactants avenços tecnològic­s però, també, per reivindica­r una identitat pròpia enfront dels postulats de les masses. Si Thoreau és radical, en efecte, és perquè va a l’arrel del problema, foragitant urgències innecessàr­ies, mecanismes imposats des de fora, i obligacion­s que no ens permeten una vida autèntica, una vida a l’aire lliure.

Mirar cap amunt és mirar cap a l’interior, com ens recorda Montesinos. I és que Thoreau encarna, segons l’escriptor, l’assimilaci­ó del veritable mitjançant l’experiènci­a (fets

El seu pensament encara ens interpel·la per reivindica­r una identitat enfront dels postulats de les masses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain