La Vanguardia (Català) - Culturas

El món literari s’aficiona al vi

-

A falta d’aquella llei de Mecenatge del Govern central, que sembla la continuaci­ó de Tot esperant Godot, el món de la literatura s’ha aficionat al vi.

Avui dissabte s’armarà al Priorat la Poetada.

Josep Pedrals, Joan Todó, Martí Sales, Maria Cabrera, Enric Casasses, Dolors Miquel, Andreu Subirats Núria Martínez-Vernís

i participar­an en aquesta trobada poètica, que té el suport de les Bodegues Ametller (Priorat). Una iniciativa ja tradiciona­l de l’inquiet Centre Quim Soler, que a més de difondre el llegat de l’escriptor

són especialme­nt militants en la relació entre vi i literatura. Han posat en marxa les Tertúlies Viteràries: es parla d’una obra en què apareix un vi o n’escullen ells un de la zona on transcorre la història. Mentre es desenvolup­a la tertúlia literària, una enòloga de l’associació presenta el vi i el van prenent d’acompanyam­ent.

Tot just fa una setmana que es va celebrar a Móra d’Ebre el Festival Litterarum, amb una interessan­t conjugació de llibres i arts escèniques. Van dedicar una part al Litterarum et Vinum, a la qual només es podria retreure la mania d’utilitzar, fins i tot al cartell, la paraula maridatge: “Maridatge de literatura i vins catalans”. No deixa de ser xocant que s’armés una acaloradís­sima discussió sobre la conveniènc­ia de denominar “matrimoni” a les unions gais i en canvi a tothom li sembli bé utilitzar la paraula “maridar” per denominar la unió entre un vi i un llibre, o entre un vi i un lluç. És veritat que els dona la raó el diccionari de la Reial Acadèmia, que és molt tou, i té en la tercera accepció de maridar: “unir, enllaçar”. I que el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, en la tercera accepció, l’accepta en idèntics termes.

La qüestió és que a Móra d’Ebre es van acollir a la protecció que escrivia –va escriure molts poemes amb el vi com a leitmotiv–: “Trasbalsa la bellesa com el vi”. Han pres allà com a referent el projecte Bibliotequ­es amb DO, que va impulsar des del Servei de Bibliotequ­es del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t la seva anterior cap, en què les denominaci­ons d’origen vinícoles col·laboren amb la biblioteca de la seva zona.

Un certamen més vermell que negre a l’Espluga de Francolí és el Festival Internacio­nal de Novel·la Criminal en Català: El Vi Fa Sang, que manlleva el títol d’una novel·la de Salvador Balcells, director del certamen. Sense el suport de la D.O. Conca de Barberà no seria possible un festival d’aquest nivell: aquest any hi va ser fins i tot l’autor irlandès . Va arribar fred com una panna de glaç i se’n va anar més content que un gínjol . El raïm trepat de la Conca fa miracles. Els cellers donen suport a premis de narrativa com el Marta de Mont Marçal per a novel·les escrites per dones, que la cellerera catalana Blanca Sancho impulsa en homenatge a la seva mare que era una gran lectora. O com el premi Don Luis a l’Excel·lència Literària, que les bodegues Luis Alegre de la Rioja alabesa concedeixe­n a trajectòri­es literàries (els dos últims de casa: i També a la Rioja alabesa, els vins Solar de Samaniego patrocinen un premi molt generosame­nt dotat (25.000 euros) i organitzen un sopar amb magnificèn­cia per a la tropa de periodiste­s amb visita inclosa als seus cellers; el president del jurat del primer any del premi Solar de Samaniego va ser

i va deixar clars els seus fonaments vitals: “Soc de poesia, migdiada i vi”. Les bodegues Olarra patrocinen el prestigiós premi Café Bretón, que ja va per la XXIII edició... En fi, que enfront del menyspreu o la mala uva contra la cultura d’alguns polítics, cal celebrar des del món literari aquests mecenesdel­bonraïm.

Ferret, Reverte Joaquim Soler Joan Vinyoli Carme Fenoll, John Banville Marta Hernández, Cristina Fernández Cubas Pere Gimferrer).

ANTONIO ITURBE

Javier

 ?? A. ITURBE ?? Cartell del Festival El Vi Fa Sang
A. ITURBE Cartell del Festival El Vi Fa Sang
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain