La Vanguardia (Català) - Culturas

Una il·lusió esvaïda

- NÚRIA ALBESA

Un avortament sobtat al cinquè mes i mig de gestació és una batzegada massa profunda. “Una aflicció sense aturador. Sense volta enrere. Sense poder-hi fer res. Només l’abraçada, profunda i càlida de qui va acompanyar-me des del primer moment i en tot el procés va eixordar per uns instants aquest dolor desbocat que m’emergia de l’ànima i em recordava el ventre buit i les il·lusions foses”.

La dura experiènci­a de perdre el fill que esperava va esperonar la periodista banyolina Bàrbara Julbe, correspons­al de RAC1 i La Vanguardia a les comarques gironines des del 2008, a endinsar-se en el terreny de la ficció i escriure la seva primera novel·la, transferin­t bona part de l’essència de la seva història a la Ivet, la protagonis­ta d’On em portin els ametllers.

La novel·la comença amb la mort del nadó: “Era el primer instant en què els tres –ell, jo i la buidor– vam quedar-nos a soles”. No en va, en aquest primer capítol titulat Sense tu, i més tard en un altre situat en les darreres pàgines, Per què?, l’autora abandona el narrador omniscient i adopta volgudamen­t la narració en primera persona. Un gest molt íntim que emana maduresa i un profund respecte.

Viatges i descoberte­s interiors

La Ivet i la seva parella, en Pau, es traslladen a l’illa de Mallorca per començar una vida en comú, lluny de Banyoles i d’uns pares que els aclaparen. Aquesta illa blava de penya-segats precipitan­t-se al mar, tanmateix, no és l’únic viatge que es presenta: diversos salts regressius ens situen en diversos escenaris de la Guerra Civil, fonamental­ment a la batalla de l’Ebre i a Banyoles, però també als hospitals de campanya –on conflueixe­n històries difícils d’esborrar–, i perfilen amb precisió tota una generació amarada de secrets i silenciada pel pes del deure.

L’ametller és potser l’element que serveix a l’autora per connectar amb la senzillesa de les coses. En qualsevol estadi, en qualsevol època de l’any, només d’observarlo­s

La periodista es basa en l’experiènci­a personal d’un avortament sobtat per armar la seva primera novel·la

o d’olorar pausadamen­t la seva flor, es pot copsar la quietud i la saviesa que guarda la natura.

On ens portin els ametllers és un llibre delicat, d’una lectura plàcida, que ens ofereix personatge­s amables, com l’àvia Maria, capaços de commoure per la proximitat que desprenen; un llibre sobre la fragilitat i la pèrdua, narrat des de la intimitat més sincera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain