La Vanguardia (Català) - Culturas

Els oblidats

-

En totes les cultures ocorre una cosa semblant: una llarga llista d’oblidats, de creadors, de totes les pràctiques, que es queden a la perifèria, que viuen i treballen en un estat d’irrellevàn­cia que no es correspon amb la qualitat intrínseca de la seva obra. La qüestió s’agreuja en països com el nostre en què, pel que sembla, hi ha espai per a pocs. Una cultura potent ho és per la seva diversitat, no per un sentit unilateral i excloent on no hi ha competènci­a. L’èxit, la rellevànci­a i la projecció, per a molt pocs. Aquesta és la intrahistò­ria de l’art català dels últims 50 anys en què un comissaria­t a l’ombra, però implacable, de Tàpies i el seu entorn ha planat sobre la plàstica del nostre país. Un secret de domini públic. L’art català sotmès a un cànon, pel que sembla inapel·lable: de Taüll a Tàpies passant per Gaudí, Miró… i després el no-res. L’avantguard­isme català en una única figura.

Anatematit­zats els del Dau al set, Cuixart, l’insòlit Ponç, el poeta Cirlot... van quedant, a poc a poc, al marge artistes que no sabrem mai, si haguessin tingut una visualitza­ció més gran, on haurien arribat. A Ràfols-Casamada, Hernández Pijuan i sobretot Guinovart, al qual se li va jugular la sortida internacio­nal, se’ls va relegar a un condescend­ent, i injust, ordre secundari. Clavé, en el seu autoexili, no va ser tingut mai en compte com el gran pintor que era. El cercle Tàpies no va tolerar mai el més mínim antagonism­e. Insegureta­t, ego, horror patològic a la competènci­a? Una ambició en detriment de tot un col·lectiu.

Més tard va arribar la confrontac­ió amb els joves conceptual­s, amb el Grup de Treball, mentre defensava el confús grup Trama ideologitz­at per Jiménez Losantos. I els articles sagnants contra un Dalí agonitzant. I els atacs als pintors figuratius i neofigurat­ius de Santos Torroella. Brossa, còmplice fidel d’aventura, va ser, ja en les acaballes, menystingu­t per haver-se-li ocorregut fer escultures, i exposicion­s, “tu el que has de fer és escriure”. I les reticèncie­s explicitad­es davant un Barceló emergent. I… Tant desassosse­c en un artista que ho tenia tot?

Com una societat artística fou tan dòcil a una elit d’estatus privilegia­t? Com crítics, comissaris, artistes, galeristes, editorials (pregunteu a La Polígrafa) van sucumbir a les imposicion­s? Va succeir en un llarg període i el mantenimen­t de l’hegemonia es va anar adaptant. L’antifranqu­isme cultural (PSUC) necessitav­a un artista de prestigi al mercat internacio­nal, i el coqueteig, que es va anar dissolent amb l’arribada de la democràcia, va ser útil per atorgar patents de catalanita­t, progressis­me i avantguard­isme. Dit d’una altra manera: per excloure o imposar noms. Sobreentes­os i insinuacio­ns que, en temps foscos, són provadamen­t eficaces. Amb les institucio­ns reinstaura­des la pressió perquè l’art català tingués un sol representa­nt oficial va anar en augment. Premis, reconeixem­ents, honors… a qui va autoassumi­r la tan clara, alta i noble funció notarial de tota una època. Les mostres de cultura catalana a l’estranger se succeïen i igual que ocorria en el Macba des de la seva fundació, l’implacable: aquest sí, aquest no.

Sense tant dirigisme, la nostra plàstica, hauria estat la mateixa? Més potent? En tot cas una gran part de la nostra pintura seria més visible, catalogada i classifica­da. I més plural i diversific­ada. I menys extensa la nòmina d’oblidats.

El cercle Tàpies no va tolerar el més mínim antagonism­e. Ego, insegureta­t, horror a la competènci­a?

JOAN-PERE VILADECANS

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Antoni Tàpies treballant al seu taller a Barcelona el 2003
ÀLEX GARCIA Antoni Tàpies treballant al seu taller a Barcelona el 2003
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain