La Vanguardia (Català) - Culturas

No estem sols

- LILIAN NEUMAN

L’autor d’aquest aparell de suspens i terror va debutar amb el terrible No estás solo. Allà hi presentava la parella protagonis­ta. Ella, una jove subcomissà­ria de Roma que sobreviu a un cas devastador (però encara no sap el que li espera, en aquell i en aquest altre llibre). Colomba Caselli és una dona dura i vehement, com per entrar on ningú no quedarà il·lès. En aquell primer llibre formava parella investigad­ora amb Dante Torre –imprescind­ible i fascinant friqui seriosamen­t danyat–, assessor de la policia i, sobretot, un personatge que deixava glaçat el lector.

El “no estàs sol” al·ludia al captiveri viscut per Dante des de petit i que l’ha convertit en un noi carregat de fòbies i fàrmacs, i una ment privilegia­da per a la investigac­ió. Cal imaginar això (la ment de Dazieri és especial; ficar deu nois en un contenidor durant anys). Però també aquesta història ens demostrarà que hi ha altres escriptors, que no són autors de novel·la criminal, que fan realitat imaginacio­ns molt més pertorbade­s. I es fan milionaris amb això.

L’italià Sandrone Dazieri (Cremona, 1964) va ser cuiner –ves a saber si els ganivets esmolats que volen per aquí no van sortir de la seva antiga i meditada solitud als fogons–, autor de novel·les anteriors i guionista de sèries criminals. Aquests dos personatge­s l’han consagrat internacio­nalment. I torna amb el seu mateix estil: l’espectacul­aritat d’una obertura d’òpera tràgica, el recorregut posterior d’una trama que s’introdueix en llocs de fosca imaginació. I d’una realitat esgarrifos­a.

El que passa en aquell tren que ha arribat a l’estació de Termini de

Dazieri torna amb l’espectacul­aritat d’una obertura d’òpera tràgica i d’una realitat esgarrifos­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain