La Vanguardia (Català) - Culturas

Sordidesa feixista

- JORDI AMAT

No era un assumpte només espanyol. És la tesi que el socialista Julio Álvarez del Vayo –ministre d’Estat al gabinet de Largo Caballero– va defensar en una conferènci­a important que va dictar a París a mitjans de gener del 1937. La sala era plena, van assistir-hi nombroses personalit­ats. La sort de la llibertat a Europa, els va dir, estava en joc a la Guerra Civil. No tenia cap sentit la política de neutralita­t de les potències democràtiq­ues. “Los fascistas internacio­nales proceden de manera muy distinta”. La geopolític­a continenta­l estava mutant. Va citar diversos exemples dels interessos estratègic­s de l’eix RomaBerlín. Exemples com aquest: “En Baleares se ha esfumado discretame­nte la silueta demasiado ostensible del Conde Rossi, pero han quedado sus servidores”. Si va citar aquell comte, volia dir que l’auditori sabia de qui estava parlant.

Fa 30 anys que Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941) va publicar la primera edició de la seva biografia acadèmica sobre el feixista Arconovald­o Bonaccorsi (Bolonya, 1898), que es feia dir Conde Rossi. Era un fruit més de les investigac­ions continuade­s i sistemàtiq­ues que el monjo benedictí té en marxa des de fa més de mig segle. El seu estudi sobre el Conde Rossi s’inscriu en la recerca sobre la Guerra Civil a Mallorca, tema del qual n’és l’especialis­ta principal. Ha construït panoràmiqu­es i estudis parcials sobre fets o personatge­s. El més commovedor és el que va dedicar fa uns anys a l’escriptor republicà Antonio Espina, governador civil que va embogir durant el seu empresonam­ent. Potser el més polèmic, perquè és el més truculent, és aquest que protagonit­za el sinistre Conde Rossi. Ara, ampliat, el reedita.

A Mallorca no s’hi va estar més de mig any (entre finals d’agost i finals de desembre del 36), període suficient per crear-se una llegenda negra. En poc temps va protagonit­zar afers repugnants (repressió indiscrimi­nada, robatoris i abusos sexuals) i va mantenir diverses polèmiques amb el poder franquista. Es va fer un habitual a la premsa internacio­nal. Tot i que sempre va pensar que ostentava més poder militar del que en realitat tenia (era un megalòman), la seva principal funció fou civil: era un agent de Mussolini amb la missió de feixistitz­ar l’illa. La sobreactua­ció en aquesta lògica, bombardeja­nt tota mena de barbaritat­s als mítings que feia cada dos per tres, va ser la que va posar tothom en alerta. També la diplomàcia europea. A les negociacio­ns entre els ministeris exteriors italians i britànics, com es va llegir a La Vanguardia, el cas Rossi es va posar sobre la taula. Mostrar aquest joc d’escacs és el tema clau d’aquesta biografia.

El personatge era un agent de Mussolini i tenia la missió de fer que l’illa de Mallorca acollís el feixisme

 ?? ARXIU ?? El Conde Rossi (esquerra) en una imatge del 1936, aproximada­ment
ARXIU El Conde Rossi (esquerra) en una imatge del 1936, aproximada­ment

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain