La Vanguardia (Català) - Culturas

Xarop per al gueto

- R.P. Dos pioners del trap: a dalt, A$AP Rocky durant un concert al Sónar el 2015. A baix, Gucci Mane en un concert a Atlanta l’agost de l’any passat

El consens sobre l’etimologia del trap és gairebé unànime i remet a les cases semiabando­nades d’Atlanta on es trafica amb drogues, veritables trampes del gueto. Tot i això, als Estats Units l’imaginari toxicològi­c del trap es concreta en alguna cosa molt més específica que el problema genèric de la droga als barris marginals, i s’expressa en una espècie de fórmula magistral juntament amb un parell d’elements específics que, a grans trets, pot resumir-se en: trap = sizzurp + Roland TR-808 + Autotune. El terme sizzurp és una deformació de syrup –xarop–, i denota un beuratge fabricat a base de xarop per a la tos i refresc. L’efecte narcotitza­nt de la codeïna –un opiaci– i l’hipnòtic de la prometazin­a –un antihistam­ínic– que conté el medicament produeixen un estat de relax i benestar morós que es correspon amb el tempo parsimonió­s de les cançons del trap i el gust pels sintetitza­dors lúgubres, com de pel·lícula de terror de sèrie Z. La centralita­t del sizzurp en l’imaginari del trap es fa evident pel gust de rapers dels Estats Units com A$AP Rocky, Gucci Mane o Future pel color morat del xarop, a més de per aparèixer en els seus vídeos sostenint l’icònic double cup, el vas de plàstic extragran del qual xarrupen la seva beguda.

L’oferta farmacològ­ica espanyola no permet fer l’esmentada combinació amb tanta facilitat, per la qual cosa aquesta dolça droga no forma part dels manierisme­s locals, on se sol substituir per altres variants més habituals com la marihuana.

La caixa de ritmes Roland TR-808, en canvi, és una presència gairebé obligada en el trap malgrat que va deixar de fabricar-se el 1983 (avui dia se’n fan servir diverses versions en software). Els seus timbres peculiars, resultat dels transistor­s defectuoso­s que el seu inventor, Ikutaro Kakehashi, comprava de saldo, han fet del 808 un instrument molt popular al llarg d’aquests més de trenta anys (des de Marvin Gaye a Afrika Bambaataa). Amb l’atmosfera amenaçador­a dels sintetitza­dors, el hi-hat –o charles– superaccel­erat del Roland 808, el seu greu bombo i la seva explosiva caixa són la marca de fàbrica de pràcticame­nt qualsevol tema de trap, i l’instrument s’ha convertit en eix discursiu del gènere. Una cosa semblant ha passat amb el software Auto-tune per afinar la veu, que va passar de ser una crossa per a cantants poc talentosos que es feia servir quasi en secret a un recurs estilístic, fins arribar a ser avui un tret distintiu del trap, especialme­nt en l’escena espanyola, on resulta omnipresen­t fins al punt que artistes com Dellafuent­e reconeixen que sense aquest software no es dedicarien a cantar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain