La Vanguardia (Català) - Culturas

Amb flors als cabells

-

El juliol del 1967 jo tenia deu anys i estiuejava amb tota la meva família a casa dels avis a Arenys de Mar, davant la via del tren i la platja (llavors no existia encara la devastador­a carretera de la costa, de diversos carrils, que va dinamitar l’encant de tants pobles del Maresme). El meu cosí José Luis, Chapo, que tenia curiositat universal i estava molt al dia, va aparèixer una tarda amb el disc que es convertiri­a en el gran hit d’aquella canícula: San Francisco, de Scott McKenzie. Encara que sabia poc anglès se’m va quedar la tornada inicial, que vaig aconseguir en les setmanes següents anar traduint: “If you’re going to San Francisco / Be sure to wear some flowers in your hair / If you’re going to San Francisco / You’re gonna meet some gentle people there...”.

San Francisco va servir als EUA com a cançó-anunci del festival de Monterey, i va constituir a la resta del món, per a la gent inquieta de tot pelatge, l’himne de llançament del moviment hippy. És igual que, com explica en aquestes pàgines Isabel Gómez Melenchón, la composició no es degués al seu intèrpret sinó al ja consagrat John Phillips. Un taral·leja aquell San Francisco i conjura una època. Per tot arreu, també a Espanya, joves i menys joves van començar a deixar-se els cabells llargs, portar camises de flors i, també, emprendre altres pràctiques menys innocents. McKenzie (1939-2012) no va aconseguir cap nou gran èxit en la seva carrera, però amb aquesta aportació va complir àmpliament.

Els cicles culturals responen a marcs històrics. La pintura del paisatge costaner i de la platja va florir entre el 1870 i el 1936, coincidint amb l’expansió de l’estiueig i l’interès científic pels accidents marins. El mar, fins aleshores vist com a element de treball, es convertia en espai de plaer, segons ha analitzat Lily Litvak. Els festivals d’estiu també tenen la seva cronologia: van començar com a trobades serioses de música clàssica i, amb la revolta juvenil dels seixanta, van guanyar despreocup­ació i van derivar cap al pop. Aquells concerts california­ns de fa mig segle van posar les bases de les cites estiuenque­s d’ara...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain