La Vanguardia (Català) - Culturas

El retorn a la muntanya

- N.C.

Nou capità al timó, Francesc Casadesús, que va ser director del Mercat de les Flors; i el Grec emprèn un nou viatge, que encara és aviat per saber cap a on el portarà, encara que no sembla que tingui previst un gir brusc de direcció. Casadesús, que no nega la seva predilecci­ó tant per la dansa com pel teatre basat en el moviment, s’ha dedicat, de moment, a canvis que afecten més la forma que el fons: recupera, de nou, aquella distinció entre els espectacle­s que es fan a Montjuïc (que seria el festival pròpiament dit, allò que és excepciona­l, que no s’hauria de repetir en temporada) i els que es reparteixe­n pels escenaris de la ciutat i que moltes vegades actuen com a avançament del que arribarà a la tardor; i, a més, ha decidit fixar, durant cada edició, la mirada en un port diferent, en una escena a disseccion­ar i compartir amb els barcelonin­s. En aquesta seva primera cita amb l’estiu de la ciutat, la quilla del Grec enfila cap a Grècia, curiosa elecció després d’uns anys (els de l’anterior director, Ramon Simó) en què el festival es va allunyar voluntària­ment dels clàssics.

I ja que Casadesús ha decidit marcar diferèncie­s entre el que passa a la muntanya i el que s’esdevé a la ciutat, aquest article seguirà els seus passos. Comencem el recorregut pel centenar llarg de propostes que conformen la programaci­ó (manté la inauguraci­ó l’1 de juliol, encara que ha suprimit la festa popular) baixant pel pendent de Montjuïc. Primera parada? L’amfiteatre.

Sí, és cert. Casadesús, que ja hem dit que ve del món de la dansa, ha decidit inaugurar amb una companyia de ballet. Però, com que d’això en sap molt, n’ha escollit una de les millors: la Dresden Frankfurt Dance Company (1 i 2 de juliol), que oferirà un tríptic coreografi­at per qui n’és el director des del 2015, Jacopo Godani. I per rematar la presència de la dansa a la muntanya, seguirà (4 i 5 de juliol) una Festa, la que muntarà el flamenc Israel Galván poc després d’haver-ne fet una de grossa a Avinyó. No obstant això, l’amfiteatre del que s’omplirà serà de música (obliguen les més de 2.000 localitats) amb una desena de propostes: tan interessan­ts com el treball de Santiago Auserón amb la Banda de Barcelona (8 de juliol), algunes vetllades que ja són clàssics (Nit de festivals, 27 i 28 de juliol; Mayte Martín, 6 de juliol...) i d’altres de pensades per acontentar públics diversos: Blaumut (9 de juliol), Vinicio Capossela (10 de juliol), Fermín Muguruza (15 de juliol), Carmen Linares (16 de juliol), Mishima (17 de juliol), una nit de rumba (25 de juliol) i una altra amb Jordi Savall (31 de juliol).

El teatre al Grec arriba de la mà de dos grans directors amb espectacle­s que també es veuran al Festival de Mèrida: Mario Gas dirigeix Pablo Derqui a Calígula, d’Albert Camus

 ??  ??
 ?? R.SERRA/GETTY ?? L’excèntric cantautor italià Vinicio Capossela presentarà les cançons del seu últim disc
R.SERRA/GETTY L’excèntric cantautor italià Vinicio Capossela presentarà les cançons del seu últim disc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain