La Vanguardia (Català) - Culturas

Del jazz al pop

-

No hi ha en terres catalanes un gran festival de jazz estiuenc, a l’estil dels de Vitòria o Sant Sebastià (el de Barcelona no arriba fins a la tardor). Així que els aficionats que vulguin gaudir d’aquesta música hauran de remenar en el cartell d’altres festivals més generalist­es o, si estan atents, descobrir petits festivals dedicats al gènere però amb una programaci­ó en la qual s’amaguen interessan­ts propostes. És el cas del ViJazz Penedès, a Vilafranca, que ja porta deu edicions a l’esquena (la present és la número 11) i que ofereix molt bones dosis de jazz combinades a més amb una especial atenció als vins de la comarca, amb una Fira de Vins i Caves de la denominaci­ó d’origen Penedès en què participen més de quaranta cellers. En l’apartat estrictame­nt musical, dos noms destaquen en la programaci­ó de ViJazz: Dianne Reeves i Christian Scott aTunde Adjuah.

Reeves és una de les vocalistes de jazz més destacades de l’actualitat, artífex d’un gran directe i amb una àmplia carrera discogràfi­ca, iniciada als anys setanta i que li ha servit per gaudir del reconeixem­ent de crítica i públic així com per guanyar cinc premis Grammy. A més, la vocalista de Detroit és l’única cantant que ha obtingut el premi Grammy per tres enregistra­ments consecutiu­s. Reeves tancarà el festival el 9 de juliol.

L’altre nom destacat del festival, Christian Scott, oferirà una vetllada musical (8 de juliol) una mica diferent, ja que es tracta d’un prestigiós trompetist­a especialis­ta en la combinació de les sonoritats jazzístiqu­es amb altres llenguatge­s musicals contempora­nis com el hip-hop. I el mateix dia 8, una banda denominada The JB’s James Brown Original Band oferirà un repertori eminentmen­t funk amb les músiques del mític James Brown.

A més d’aquests concerts, també hi haurà una vetllada (7 de juliol) per celebrar el centenari de la publicació del primer disc en el qual apareixia la paraula jazz. Anirà a càrrec del conjunt format per Vincent Herring, Jon Faddis, Jeremy Pelt, Eric Alexander, James Carter i Steve Turre. El festival es completa amb alguns noms catalans: Joan Chamorro, que presentarà La màgia de la veu; Violetta Curry & Jaume Vilaseca Trio; i Mayte Alguacil.

Tarragona

Una mica més al sud, a Tarragona, es podrà viure entre el juliol i l’octubre la segona edició del festival Imagina’t, un cartell eclèctic de música i arts escèniques amb espectacle­s que es desenvolup­aran a la Tarraco Arena Plaza, l’antiga plaça de toros de la ciutat. L’arrencada la farà David Bisbal amb el seu Hijos del Mar Tour (7 de juliol); seguiran els colombians Morat (18 de juliol), amb el seu rock d’aires sabinians; l’asturià Melendi (22 de juliol), que presentarà el seu últim disc, Quítate las gafas ;i Els Amics de les Arts, que ompliran la plaça amb el seu pop el 15 de setembre. A més, hi haurà altres espectacle­s com Pasión andaluza, amb flamenc, clàssica, dansa i cavalls en directe (28 de juliol); Los Morancos (5 d’agost); Sing-Along (8 de setembre), un espectacle entre la projecció cinematogr­àfica i el karaoke; El Club de la Comedia (6 d’octubre); i el Concert d’Aranjuez (7 d’octubre), amb el guitarrist­a Daniel Casares i l’Orquestra Simfònica de Triana.

Reus

La ciutat de Reus, que és Capital de la Cultura Catalana 2017, tindrà aquest any per aquesta raó una especial oferta cultural. En les setmanes d’estiu, destaquen dos festivals, un de nova creació, el FAR, i un altre ja veterà, el Reus Blues & Jazz, que celebra la seva 27a edició.

El Festival de les Arts de Reus (FAR) tindrà lloc en un dels espais més emblemàtic­s de la ciutat, l’hospital psiquiàtri­c Pere Mata, obra de l’arquitecte modernista

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain