La Vanguardia (Català) - Culturas

El gran patriarca

- ANTÒNIA JUSTÍCIA

Eixut, taciturn, superstici­ós, intimista, militant del directe i reticent a qualsevol mena de concessió comercial o indici d’espectacle. Per escoltar el pianista Grigori Sokolov (Sant Petersburg, 1950) cal sortir tossit de casa, no només per evitar caure fulminat per la mirada del mestre rus, sinó pel sacrilegi que suposaria produir tal soroll enmig d’un dels seus recitals, que no concerts. Perquè Sokolov prefereix la solitud del recital, on tota responsabi­litat recau en l’intèrpret, a la multitud del concert: “Allà depenc de molts factors. Per exemple, depenc dels músics, que moltes vegades van de forma independen­t sense tenir consciènci­a de ser músics acompanyan­ts. I també depenc del director, que al seu torn s’ha de dividir entre el solista i l’orquestra. I trobar un director que pugui amb tot no és fàcil”, explicava recentment en una entrevista. I serà en solitari que acudirà també en aquesta ocasió al Festival de Torroella (8 d’agost), un certamen en el qual va actuar per primera vegada en l’edició del 2011.

Sokolov, també conegut com a pianista de pianistes per l’alt nombre de col·legues que sempre es troben entre el públic assistent als seus concerts, serà un dels plats forts del programa del festival d’enguany, que integra 16 actuacions en diversos escenaris: l’auditori Espai Ter, on es duran a terme la majoria dels concerts, la plaça de la Llevantina, el Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, la plaça de la Vila i l’església de Sant Genís. Hi desfilaran noms consagrats de la música com el català Jordi Savall, que seguirà amb Hespèrion XXI el viatge que els músics espanyols van fer al Nou Món, i es podran sentir singularit­ats musicals com la integral de l’obra de Josep Ferrer i Esteve, un guitarrist­a d’èxit i destacat compositor de Torroella del segle XIX, el manuscrit del qual es va trobar a la Royal Academy of Music de Londres. Aquest concert anirà a càrrec dels guitarrist­es Jorgen Skogmo i Jens Franke (2 d’agost), aquest últim autor de la troballa.

Homenatge a Achúcarro

El concert inaugural del festival serà el 29 de juliol amb un concert del pianista bilbaí Joaquín Achúcarro –l’intèrpret més fidel al festival, que ha actuat en el certamen ininterrom­pudament des de fa vint-i-cinc anys–. Ho farà acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Vallès en la seva interpreta­ció del Concert per a piano i orquestra en la menor d’Edvard Grieg i Noches en los jardines de España de Manuel de Falla. També la vetllada de clausura (el 20 d’agost) es dedicarà a homenatjar Achúcarro de la mà de quatre dels seus millors deixebles.

Un certamen que aquest any inundarà per un dia els carrers de la localitat amb música de Monteverdi, en el 450è aniversari del seu naixement convertint Torroella en Venècia per un dia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain