La Vanguardia (Català) - Culturas

En nom de Casals

- A. J.

Es van posar el nom en homenatge al mestre del violoncel i poc van pensar que 20 anys més tard es trobarien al cim de les seves carreres i serien convidats assidus als principals temples de la música de cambra. Per celebrar aquest 20è aniversari, el Quartet Casals vol donar un pas més i fer història, i ho farà aprofitant una altra efemèride: el 25è aniversari de la Schubertía­da de Vilabertra­n. Els violiniste­s Vera Martínez i Abel Tomàs, el viola Jonathan Brown i el violoncel·lista Arnau Tomàs s’enfrontara­n a la integral dels quartets de Beethoven –formada per 16 peces i considerad­a una de les obres clau de la història de la música– en quatre concerts que seran el plat principal de la cita amb el lied.

La Schubertía­da d’aquest any recordarà la primera edició del 1993 a través de les mans del pianista Wolfram Rieger que el 25 d’agost d’aquell any va acompanyar la mezzosopra­no Brigitte Fassbaende­r en el que va ser el primer concert d’aquella aposta musical. Rieger també inaugurarà en aquesta ocasió l’edició del 25è aniversari, el proper 17 d’agost, però ho faràacompa­nyantaljov­etenord’origen turc, Ilker Arkayürek, en un programa dedicat, com no podia ser d’una altra manera, a Schubert. El baríton alemany Matthias Goerne, la mezzosopra­no Sarah Connolly, el tenor Christoph Prégardien i la soprano Kate Royal són altres noms que intervindr­an en el certamen.

També el mestre Casals agafarà encara més notorietat aquest any en el certamen que porta el seu nom. El Festival Internacio­nal de Música Pau Casals del Vendrell ha canviat de format per evitar la dispersió d’anteriors edicions, quan la cita s’allargava durant un mes i mig. El festival tindrà només set concerts al llarg de dues setmanes, tots ells dedicats a músics del repertori més apreciat per Pau Casals que compartien amb el cèlebre violoncel·lista la seva predilecci­ó per Bach. Músics com Schubert, Beethoven o Strauss, així com també Mozart, Mendelssoh­n o Dvorák. També els intèrprets que aquest any acudiran a la cita són músics que d’alguna manera o altra van tenir relació amb el mestre, com el pianista dels Estats Units Richard Goode (20 de juliol), que va conèixer Casals a Marlboro (Vermont) al llarg dels anys seixanta i de qui conserva un record inoblidabl­e.

La cita d’aquest any tindrà lloc el 13 de juliol amb un concert inaugural a càrrec d’Alban Gerhardt (violoncel) que interpreta­rà la Suite número sis de Bach, la més difícil de totes elles, en paraules de Casals. Tancaran el programa el grup Quatuor Zaïde amb Éric Le Sage al piano, amb un programa que confrontar­à dos clàssics, Haydn i Mozart, seguit de dues grans obres del romanticis­me, una de la intimitat (Escenes de la infantesa de Schumann), i una altra de dimensions gairebé simfònique­s: el quintet de Franck, un apassionat de l’oceà i la sensualita­t.

La cita amb la música al Maresme ha trobat finalment el seu enclavamen­t al Castell Jalpí. El festival de Santa Florentina es queda definitiva­ment a Arenys de Munt i celebrarà la seva XIX edició del 4 el 26 d’agost. El jove pianista japonès Hiroo Sato, guanyador del Maria Canals de l’any passat, serà un dels principals protagonis­tes de la cita amb la interpreta­ció de peces de Mozart així com la Polonaise per a piano en Mi Major Op. 89 de Beethoven i la seva virtuosa sonata Appassiona­ta. Ara Malikian, Albert Guinovart i Gerard Claret seran tres dels solistes de més pes en el certamen. Malikian amb el violí amb què el seu avi va aconseguir escapar del genocidi armeni; Guinovart amb un programa centrat en Chopin, Liszt i Rakhmànino­v i Claret, al capdavant de l’Orquestra Nacional Clàssic d’Andorra. A l’habitual gala d’àries d’òpera destaca la veu emergent de Sara Blanch, la multiguany­adora del Vinyes 2016 que debuta aquest maig al Teatro Real i estrenarà a Peralada l’òpera Sugar blood deGarcía-Demestres.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain