La Vanguardia (Català) - Culturas

Fred a l’ànima

- JORDI AMAT

La nit del 8 de gener del 1934 neva a Moscou. Alekséi F. Vangenheim, 42 anys, casat i amb una filla, era al cim del seu prestigi. Dirigia el Servei Hidrometer­eològic Unificat de l’URSS i havia posat el seu saber a favor de la construcci­ó de l’Estat soviètic. La informació que ell i el seu equip obtenien i les expedicion­s que planificav­a haurien de permetre, abans que res, la millora de la producció agrícola del país de Stalin i de la por. Aquest era el seu objectiu. “És membre del partit, és un burgès comunista, s’asseu en una infinitat de comitès i subcomitès, presídiums i consells científics”. Però aquella nit, malgrat que ha comprat entrades per assistir a una òpera de Rimski-Korsákov al Bolxoi, no arribarà al teatre. La seva dona ja pot esperar. No tornarà mai. La seva vida ha començat a acabar. Una investigac­ió fal·laç de la paranoica policia política el presentava com a responsabl­e d’una organitzac­ió contrarevo­lucionària.

El cas tràgic del meteoròleg Vangenheim és el tema de l’última novel·la –una altra novel·la real– d’Olivier Rolin (Boulogne-Billancour­t, 1947). Fixin-se en la data de naixement d’aquest escriptor. Rolin, estudiant de Filosofia i Lletres a París, va ser al cor del Maig del 68. Durant la seva joventut va estar integrat al braç militar de l’organitzac­ió maoista Gauche Prolétarié­nne (la mateixa on militava un André Glucksmann, posem per cas). L’ona expansiva d’aquella experiènci­a d’alliberame­nt revolucion­ari és un aspecte determinan­t en la configurac­ió del projecte literari de l’escriptor. Desarrelat de manera vocacional, però atent al present com un incòmode intel·lectual parisenc, la revisió crítica d’una llosa ideològica personal i generacion­al ha estat una constant de la seva obra. Ho va novel·lar a Tigre de paper, per exemple. El reprèn ara, pensant un individu massacrat entre la utopia i el totalitari­sme, en aquesta novel·la que fereix l’ànima com un picador de gel tritura el cor.

La història de l’home mitjà que era Vangenheim, un tipus per a res heroic (com tu, com jo), se li va imposar a Rolin durant una de les seves múltiples estades a Rússia. Concretame­nt a les illes Solovietsk­i, al mar Blanc. Allà el 1921, amb Lenin governant després de la Revolució, es va instal·lar el primer camp de concentrac­ió del que coneixem com el gulag. Allà, el 2012, va ser on l’escriptor va tenir a les mans un àlbum editat per la filla del meteoròleg: reproduïa les cartes que li va dirigir el seu pare des

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain