La Vanguardia (Català) - Culturas

La tarifa de la llum

-

Cada lloc ja és la ruïna que el seu creador projecta. Speer, l’arquitecte de Hitler, va portar aquesta possibilit­at al límit. No debades va dissenyar estructure­s amb materials que permetien un ensorramen­t gradual, una mena d’obsolescèn­cia programada, com temples grecs sotmesos no a la intempèrie de les edats, sinó al càlcul d’un cervell ari. En aquella projecció homicida cap a la mateixa obra, Speer transparen­tava un tret de megalomani­a: la conversió de la Història en una ciència que s’escriu a la inversa, des dels efectes cap a les causes.

Podem conjectura­r que la ruïna més bella sobre la Terra serà un dia el Panteó d’Agripa. Un indret que reuneix el conjunt dels déus en la seva més escarida i incruenta representa­ció: la llum. Aquella llum que talla la cúpula per commoure’ns amb la seva veritat: ser-hi, però no per a ni per nosaltres.

L’escriptor Ludwig Hohl, que va viure vint anys tancat en un soterrani de Ginebra mentre polia i repolia una obra titulada paradoxalm­ent Escalada ,va suggerir que en la massa de l’Himàlaia es contenien totes les estàtues, tant les passades com les futures. Així, en la llum que envaeix el Panteó es contenen també totes les imatges, tant les somiades com les existents.

Aquella llum, i les imatges que atresora, ja no seran gratuïtes a partir del proper 2 de maig. Caldrà abonar dos euros per contemplar com el temps es vessa dins del Panteó mentre el planeta gira en la seva revolució diària. Dario Franceschi­ni, ministre de Cultura, i Angelo de Donatis, vicari general de Roma, van proposar la taxa el desembre de l’any passat. El seu argument va ser que els diners recaptats protegirie­n l’edifici, ajudarien al mantenimen­t i garantirie­n més seguretat a les visites. Paraules un xic buides, però inevitable­s. Perquè malgrat que la sospita que Estat i Església facin uns calés gràcies a la bellesa no sembla precisamen­t edificant, haurem de convenir que dos euros no sembla un òbol desmesurat per gaudir d’una llum com aquella. Hi ha tarifes i tarifes.

 ?? GETTY ?? Interior del Panteó a Roma
GETTY Interior del Panteó a Roma
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain