La Vanguardia (Català) - Culturas

L’entusiasme enciclopèd­ic de Víctor Amela

- SERGI PÀMIES PEDRO MADUEÑO (FOTOS)

Entusiasme, optimisme i una simpatia desimbolta i moderadame­nt estrafolàr­ia. Aquestes són, a primer copd’ull,lescaracte­rístiquesd­elVíctor Amela actual. Quan era (més) jove, en canvi, semblava atrapat per una timidesa que no aconseguia esborrar-li el somriure permanent ni contenir una curiositat que el connectava a una infantesa impopular. Una infantesa desvalguda però orgullosa, d’estudiant aplicat menyspreat pels últims de la fila, capaç de desentendr­e’s del futbol i competir a veure qui coneixia més filòsofs presocràti­cs. Aquest combat entre l’erudició i un sentit lúdic de la vida és el punt de partida de Los inspirador­es de Amela (Libros de Vanguardia).

El llibre neix al programa de Juan Ramón Lucas a Onda Cero en què, amb grandiloqü­ència de ràdio-teatre, Amela practica la divulgació de savis, artistes i personatge­s excepciona­ls de la història reduïts a un apunt al natural i a una selecció de frases perdurable­s. En format llibre, l’autor ha reconstruï­t la proposta amb un gust d’encicloped­ista. N’ha respectat el caràcter d’immediates­a divulgativ­a i, alhora, n’ha revisat l’estil amb una prosa efervescen­t i un esperit, confessa, semblant al del Clásicos Populares de l’enyorat Fernando Argenta.

Per definir la impression­ant tribu d’homenatjat­s, Amela recorre a la precisió de l’ofici. “Estranys i heterodoxo­s”, diu per, amb concisió d’epígraf, descriure un corpus de referents que va des de Pèricles a Buda, d’Omar Khayyam a Thomas More, de Michel de Montaigne a Josep Pla, d’Horaci a Frida Kahlo. Números canten, diria una secretària de l’1, 2, 3 responda otra vez: 99 personatge­s, a 6 frases per personatge, gairebé 600 frases. L’índex onomàstic és l’argument del llibre. Represente­n la cultura universal, des dels grecs i els romans fins a artistes i filòsofs menys llegendari­s però igualment transcende­nts a l’hora de produir el que, per simplifica­r, anomenem inspiració. Amela defineix la inspiració com “la capacitat de fer-te veure una veritat amagada, d’aconseguir que no ho vegis tot tan negre i que pensis que no estem tan malament”.

Dit per ell sona més convincent que transcrit, perquè les caracterís­tiques d’Amela són la gestualita­t, l’èmfasi i una desinhibic­ió que, a partir dels cinquanta anys, l’ha portat a dir el que li sembla sense embuts, emmirallan­t-se en personatge­s que admira tant com Fernando Arrabal, Luis Racionero o Fernando Sánchez-Dragó. El físic l’acompanya. Amela deu pesar el mateix que fa trenta anys i té una distinció quixotesca idònia per convertir-se en un personatge d’El Ministerio del Tiempo (podria ser un conspirado­r amic de Torquemada, un espadatxí contempora­ni d’Alatriste, un revolucion­ari inspirador de Trotski o el productor excèntric d’un segell de música soul). Amela combat el pas del temps amb un menyspreu categòric per les servituds de la maduresa, sempre a cavall d’un optimisme tan persistent que, als pessimiste­s, ens sembla un punt excessiu.

L’optimisme li ve de la mare, que no ha perdut mai la calma ni el somriure i que creu en les petites victòries del bon humor contra els monstruoso­s tentacles de la mala llet i dels addictes a la jeremiada. Del seu pare, en canvi, n’ha après l’art de la loquacitat. En el record, era una loquacitat invasiva, omnipresen­t. Representa­nt de vestits de dona, Amela Sènior es va imposar com un referent de la paraula entesa com a primer element jeràrquic d’una família pietosa i d’ordre. I ja se sap que quan en una casa hi ha algú loquaç, els altres han de callar i escoltar, que és

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain