La Vanguardia (Català) - Culturas

El poder de la síntesi

-

Que el cinema francès travessa un gran moment ho demostren, setmana rere setmana, una successió de pel·lícules que coincideix­en a abordar temes de cert relleu social, comptant amb magnífics actors i un plantejame­nt estilístic que combina el sentit d’autoria i la vocació d’arribar a un públic ampli.

Dos exemples recents coincideix­en a mostrar el contrast entre la França burgesa més clàssica i conservado­ra, amb tots els seus defectes però també les seves virtuts, i el nou món emergent de la banlieue multicultu­ral. Les dues pel·lícules, a més, pertanyen al gènere de “cinema d’ensenyants” (o “de classe”) en el qual la producció del país veí és últimament líder, desbancant la nord-americana, que tant havia conreat aquesta problemàti­ca.

Una razón brillante (Le Brio), dirigida per Yvan Attal, confronta el professor de Dret Pierre Mazard, sobrat, cínic i provocador (el sempre brillant Daniel Auteil), amb una jove estudiant d’origen magribí, Neila Salah (l’actriu i cantant Camélia Jordana), a qui ha de preparar per a un concurs nacional d’oratòria. Mazard intenta convèncer Salah, amb les tesis de Schopenhau­er a la mà, de que en la pràctica del dret, i de l’argumentac­ió en general, l’important no és estar de part de la veritat sinó saber persuadir, una visió que repugna a l’alumna... Almenys fins que li toca començar a exercir.

A ‘Una razón brillante’ i ‘El buen maestro’ xoquen la França clàssica i la nova realitat de la ‘banlieue’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain