La Vanguardia (Català) - Culturas

Llibreries d’ocasió

-

Les llibreries de vell s’estan extingint; en resisteixe­n algunes a Capri, Nova York, París o Bangkok, però prevalen llocs com el pintoresc Hay-on-Wye, on a cada racó hi ha una pila de llibres Els llibres de vell estan en els seus últims moments. Estan a punt de desaparèix­er, com el llibre, que ja es llegeix en tauletes de Steve Jobs. Aquest Jobs va prendre LSD i se’n va anar a l’Índia a la recerca de la il·luminació, però va acabar regentant Apple i amb un iot d’aquí a Capri. El seu lema Think different el pot entendre molt bé qui hagi pres LSD.

A Capri només quedava una llibreria de vell al carrer de l’hotel Quisisana, on hi havia els llibres barri de Saint-Germain han tancat perquè hi obrin al seu lloc botigues de roba, que paguen més. Queda la gran catedral del llibre vell a la Rue de la Pompe, on per fi vaig comprar La croisade contre les albigeois, de Napoléon Peyrat, que va ser la bíblia dels felibres, els Jocs Florals i Nicolau d’Olwer i que recomano llegir als qui desitgin conèixer els orígens històrics del pròcer en la nefasta batalla de Moret de l’11 de setembre (sí, l’11 de setembre) del 1212 tampó de “Chardie Chestau, a circle of friend with a ning of sincenty Radio Soapbox”.

A Oporto, aquella llibreria gòtica tan bonica no conté llibres d’interès. A Nova York s’han concentrat totes les sobres dels llibres vells en un local enorme que és al sud de Manhattan, cap al carrer 2, i després queden franctirad­ors per la resta de la ciutat, però poca cosa.

A Venècia, sortint de la plaça de Sant Marc hi havia una llibreria aconseguit­s a Cambridge, perquè les meves joies de la corona, la meva època alciònica de col·leccionist­a de llibres va ser a la Universita­t de Cambridge quan hi vaig residir com a by fellow el 1993-1994. A Cambridge hi ha un mercat de fruites i aliments a la plaça cada dia. Els dijous hi posen els llibres vells. Els trapiellos del lloc es lleven a les sis de la matinada per assistir a la col·locació dels llibres i emportar-se els millors. Un any d’aquesta vida dona

Què queda a Madrid o Barcelona? Qui recorda aquells llocs desordenat­s però plens de tresors?

 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain