La Vanguardia (Català) - Culturas

Llibres al natural

-

La literatura mediambien­talista, això que els nord-americans han batejat –sense posar-hi massa enginy– com a nature writing està en auge.

Aquest cap de setmana culmina el Festival de les Lletres de Bilbao Gutun Zuria, que enguany se centra en el tema: “Retorn a la natura. Utopia literària?”, i amb un homenatge especial a un dels escriptors que de manera més profunda va plasmar les impression­s de la seva vida de passejant entre els boscos. se’n va anar a viure dos anys en solitud enmig de la natura “perquè volia treure tot el suc a la vida”. Explica que “en lloc de recórrer a un erudit, visitava certs arbres”.

Han participat al Gutun Zuria dels fundadors de Greenpeace a Espanya) o el neurobiòle­g i filòsof

autor d’El futuro es vegetal. Avui dissabte, a la Mediateka de la Alhóndiga de Bilbao estarà conversant el poeta, ornitòleg i –segons l’escriptor últim dandi de la literatura espanyola, Ho farà amb la visitant més esperada de la trobada: l’escriptora nordameric­ana i activista mediambien­tal

Henry David Thoreau, Thoreau Manuel Rivas(un Mancuso, Stefano Manuel Vilas– Ferrer Lerín. Terry Tempest Williams,

també defensora del parc natural de Doñana. Errata Naturae, editorial que ha pres el lideratge en nature writing a Espanya, acaba de publicar el seu llibre, Refugio, on denuncia de manera contundent les devastador­es conseqüènc­ies de les proves nuclears i la pluja radioactiv­a. creu que “la naturaleza nos recuerda lo que quiere decir ser humano porque nos muestra aquello a lo que estamos conectados”.

També l’editorial Capitán Swing està dedicant una especial atenció a aquesta narrativa verda i publiquen ara pioner del conservaci­onisme que va aconseguir per a Yosemite la considerac­ió de parc natural i de fet va ser el seu cuidador durant anys. En els seus Escritos sobre naturaleza, menys transcende­nts que els de però molt viscuts, ens porta el batec de cada roca i cada arbre. En les seves llargues caminades dorm enmig del bosc en un llit king size de superluxe: “He preparado mi nueva cama, suntuosa y deliciosam­ente perfumada de hojas de abeto, rellenando mi almohada de una gran variedad de dulces flores”.

Roca Editorial acaba de publicar El poder del bosque del , on s’explica amb dades i arguments convincent­s que, més enllà de la inspiració que un pugui trobar en la natura, els “banys de bosc” (shinrin-yoku) són una teràpia per a la salut amb beneficis quantifica­bles i mesurables: des de reduir el nivell de sucre a la sang fins a potenciar el sistema immunitari i les seves cèl·lules NK, que combaten altres cèl·lules indesitjab­les com les cancerígen­es.

Aprofito que ve a Barcelona el per fer-li una visita. El trobo a la terrassa de l’hotel Alma, ben assortida d’arbres, des dels més exòtics fins a un d’aquests modestos –i resistents– plàtans d’ombra que habiten als carrers de Barcelona. Em recorda la importànci­a dels modestos arbres urbans: “Un sol arbre pot absorbir 4,5 quilos de pol·lució a l’any. Un estudi fet a Washington mostrava que la quantitat de pol·lució que eliminen els arbres a la ciutat equival a treure 274.000 cotxes dels carrers”.

El que o van intuir fa més d’un segle, els científics com ho estan corroboran­t ara. Em continua donant dades dels seus experiment­s amb executius estressats i la seva millora del sistema immune després dels banys de bosc. Em parla d’una bonica paraula xinesa adoptada al Japó: yugen, que parla “del profund sentit de la bellesa i del misteri de l’univers que percebem en la natura”. Però m’insisteix: “Jo soc científic, no poeta!”. Potser no hi ha tanta diferència. Si el segle XX va ser el de la tecnologia, el XXI potser serà el segle del medi ambient.

Williams John Muir Thoreau Qing Li John Muir, Dr. Qing Li Thoreau Dr. Qing Li

ANTONIO ITURBE

 ?? ERRATA NATURAE ?? Terry Tempest Williams
ERRATA NATURAE Terry Tempest Williams
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain