La Vanguardia (Català) - Culturas

Un home normal

- LILIAN NEUMAN

En Martín és pare de família, marit i pare tradiciona­l. Però dins d’ell hi ha una altra persona. Aquest altre jo va néixer quan ell tenia dotze anys i va conèixer aquella dona bonica. La primera visió que no oblidarà, i que serà el seu objectiu, la seva recerca de sentit. Es diu Lena i en aquells anys era una carismàtic­a escriptora, després esdevindri­a una autora consagrada i també una creadora amb problemes. Però sempre ho serà tot per a ell.

Com la tremenda Eva (1945) creada per Chase –i que va donar títol a la novel·la i a la pel·lícula protagonit­zada per Jeanne Moreau–, la Lena desencaden­a una narració d’obsessió i amoralitat. Ens deia als lectors, aquell home rendit davant l’Eva, que, malgrat les atrocitats que ell arribava a cometre per culpa d’ella, no tinguéssim cap dubte que ell era una persona aparentmen­t normal.

El mateix ens aclareix en Martín. És algú tractable, ben vestit i pare correcte. Però per conquerir aquella dama calia ser algú diferent, calia conrear un secret i agradable Mister Hyde. La Lena no hauria acceptat cap altra mena d’ésser humà corrent, sense res a destacar.

Això és el primer que sorprèn en aquest llibre que comença estrany, vorejant la inversembl­ança, i que després ofereix una intriga i un assumpte d’ambició vital que deixa pensant. Perquè la Lena, davant la cua de lectors que l’esperen perquè els firmi el seu llibre, es fixi en el Martín, ha de passar alguna cosa. Hem de ser algú en la vida, algú interessan­t. Propòsit habitual en els éssers humans, educats per generacion­s en, precisamen­t, ser algú en aquesta vida on la qualificac­ió de “ningú” és possibleme­nt més terrible que la de mala bèstia o alguna cosa semblant.

Daniel Vázquez Sallés (Barcelona, 1966), autor de novel·les (La fiesta ha terminado) i assajos –i del més recent Recuerdos sin retorno, on glossa la figura del seu pare, Manuel Vázquez Montalbán– es fica en un tema difícil. Va haver d’entendre, i documentar-se, per concebre la figura d’aquest altre jo d’en Martín.

Rere l’armadura d’aquesta història de dos, on salten espurnes d’alt erotisme, mentre en Martín lluita per acostar-se a la Lena i, després, per mantenir-la en suspens amb el poder de la narració, hi ha la novel·la criminal. Bona novel·la. La que comença quan un dia aquell Martín normal accepta una proposició i fa el seu primer pas cap a la profession­alitat. Amb els anys i els morts no li tremolarà el pols. I mentrestan­t, la Lena anirà escoltant prenent nota d’un bon material per a la seva pròxima publicació. Aquest serà el problema.

 ?? GETTY ?? Jeanne Moreau en el paper d’‘Eva’, de Joseph Losey, estrenada a Espanya el 1965
GETTY Jeanne Moreau en el paper d’‘Eva’, de Joseph Losey, estrenada a Espanya el 1965

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain