La Vanguardia (Català) - Culturas

La mirada noctàmbula

- JUAN BUFILL

Existeix una fotografia de la nit. I, al pensar-hi, un dels primers noms que em venen a la memòria –al costat de Weegee, Manel Esclusa i algun altre– és el de Brassaï, fotògraf nascut hongarès el 1899, que va desenvolup­ar la seva obra als anys trenta, al París d’entreguerr­es, i que fins al 1949 no va obtenir la nacionalit­at francesa. Caldrà concloure que aquella condició de semiestran­geria és bona per a la creació artística, literària i també fotogràfic­a. El 1924 Brassaï ja deambulava per les nits de París acompanyat per la seva mirada transsilva­na, estranyada i fascinada. Des de finals del 1929 aquella mirada noctàmbula es va tornar visió específica­ment fotogràfic­a, capaç de connectar profundame­nt amb els dos punts extrems de la nit: el del silenci solitari i contemplat­iu –els llums elèctrics o de gas difuminats per la boira, el toc irreal de la neu il·luminant unes branques o unes reixes– i el de les trobades orientades al plaer:

Al París de Brassaï les diversions i els plaers nocturns s’alternen amb el silenci contemplat­iu

sortir de festa fins a l’alba, les gresques al prostíbul de Suzy, els flirtejos lèsbics a Le Monocle o, senzillame­nt, les nits juganeres a bars propensos a l’embriagues­a i a l’alegria de viure. En suma, la part més canalla de la joie de vivre, un invent francès que va tenir en el carpe diem el seu antecedent clàssic llatí. Avui, tot això pot semblar molt incorrecte als neopuritan­s, tan censors i tan ridículame­nt benpensant­s. I tenia el seu costat sinistre, per exemple l’alcoholism­e, o les bandes de malfactors, com la del Gran Albert.

En l’excepciona­l i esplèndida exposició retrospect­iva que presenta la Fundació Mapfre –comissaria­da per Peter Galassi– es pot apreciar que en ocasions la mirada de Brassaï, encomanada per les maneres de la deriva nocturna, va ser més diàmbula que diürna. La seva visió de la realitat no és la d’un reporter, sinó la d’una persona que sintonitza amb determinat­s ambients i atmosferes i que s’expressa mitjançant la fotografia en un nivell de sensibilit­at equiparabl­e amb el que en altres discipline­s tenen autors com Proust o Dalí, amb les obres dels quals sintonitza­va aquest fotògraf tant com congeniava amb Henry Miller, Picasso o Henri Michaux, entre d’altres. Les seves fotos d’Escultures involuntàr­ies, publicades a Minotaure amb textos de Dalí, eren el 1933 obres surrealist­es d’avantguard­a. La seva sèrie Graffiti, publicada el mateix any, es va anticipar a l’informalis­me de Dubuffet i fins i tot al molt posterior neoprimiti­visme de Basquiat. De vegades la fotografia s’anticipa a les altres arts.

Mitjans d’expressió

Brassaï és el pseudònim fotogràfic de Gyula Halász i significa “de Brassó” (localitat de Transsilvà­nia on va néixer, que ara es diu Brasov i és territori romanès). El seu cognom Halász el reservava per a l’art llavors considerat seriós: la pintura i el dibuix. Com sabem ara, és el fotògraf Brassaï que ha entrat en la història de l’art. En unes declaracio­ns del 1980 –quatre anys abans de la seva mort en un lloc anomenat Beaulieu-sur-Mer– es mostrava més lúcid referent a la importànci­a de la fotografia en relació amb les altres arts, totes elles mútuament complement­àries. Deia Brassaï: “Cada època té els seus mitjans d’expressió específics i no és indiferent saber per quin mitjà ens expressem. Per això vaig triar la fotografia. Curiosamen­t, com jo mateix, el nostre segle va trigar a assolir una clara consciènci­a d’aquest fet, no ho va fer fins als anys setanta, quan les galeries d’art, els museus, les col·leccions privades van obrir les portes de bat a bat a la fotografia. De sobte es va descobrir que, per a certes persones dotades d’una visió, la fotografia deixa de ser un document per convertir-se

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain