La Vanguardia (Català) - Culturas

Bé és un desafiamen­t ètic i polític”

- ALBERT LLADÓ

Quan la crisi va esclatar amb tota la virulència a Grècia, l’escriptor i cineasta Pedro Olalla (Oviedo, 1966) ens va parlar directamen­t a través de la càmera del seu ordinador i, des del seu apartament d’Atenes, va sorprendre fent una lectura comparada entre el que significav­a la democràcia en l’antiguitat i el que significa avui dia. D’aquelles reflexions, i de la seva mirada irrenuncia­blement humanista, neixen llibres com Historia menor de Grecia o Grecia en el aire, tots dos publicats per Acantilado. Ara, l’hel·lenista ha escrit una carta oberta a Ciceró per abordar els prejudicis que acompanyen la vellesa. De senectute politica apareix precisamen­t quan l’esperança de vida és més gran que mai. Toca, doncs, repensar això que hem anomenat tercera edat.

Galè afirma que “no és vell qui té molts anys, sinó qui té minvades les seves facultats”.

Encara avui, mandrosos per a la reflexió i portats per molts prejudicis, associem a la tercera edat la pèrdua de facultats essencials, la malaltia, la decadència intel·lectual, la inutilitat, l’aïllament, la renúncia al gaudi, l’empitjoram­ent del caràcter i la inflexibil­itat moral. Aquest llibre, en canvi, tracta d’argumentar que aquella degradació penosa i desvalguda d’un mateix no és un do funest que arribi amb l’edat de forma inexorable, sinó un procés personal amb un desenvolup­ament i una capacitat de destrucció i alienació que depenen en gran mesura de nosaltres, com a individus i com a societat.

El seu assaig apareix quan milers de jubilats espanyols estan sortint al carrer per demanar pensions dignes.

Envellir no està renyit amb la virtut política ni és causa de la seva absència, i l’allargamen­t de la vida que la nostra societat experiment­a avui no explica el deterioram­ent moral ni la tendència cap a la insolidari­tat; ni explica, per descomptat, les mesquinese­s dels qui prenen decisions polítiques ni les insuficièn­cies de la nostra democràcia. Més aviat penso que si la democràcia pot semblar-nos envellida, no és per l’edat dels cridats a prendre’n part, sinó per haver perdut, com a projecte polític, l’ímpetu transforma­dor dels seus valors essencials que va tenir en la seva llunyana joventut, quan va començar a forjar-se a Atenes.

Per què valorem més que un polític sigui jove i no vell?

Als qui temen que la longevitat del nostre temps converteix­i la nostra democràcia en una espècie de gerontocrà­cia retrògrada i abjecta, convé recordar-los que en aquesta Europa nostra –on la quarta part de la gent ha complert ja els 63 anys–, els organismes de govern, les cúpules dels partits, el cos judicial i els centres on es prenen decisions, donen a aquesta població d’edat avançada una representa­ció mínima o nul·la. Fins i tot al Senat la gent gran és una escassa minoria!

“La degradació no és un do funest que arribi amb l’edat, sinó un procés que depèn de nosaltres”

Afirma que envellir bé suposa un doble afany.

Sí, en aquest diàleg amb Ciceró tracto d’abordar l’envellimen­t com un desafiamen­t vital que és alhora ètic i polític. Crec que moltes de les dificultat­s que afrontem a mesura que fem anys no provenen tant de

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain