La Vanguardia (Català) - Culturas

Vida política

- JORDI AMAT

Cap al final de Nova il·lustració radical –el seu penúltim assaig, guardonat amb el darrer Ciutat de Barcelona–, la professora Marina Garcés (Barcelona, 1973) constatava la desvincula­ció entre les activitats humanístiq­ues i l’elaboració d’un projecte emancipado­r que pogués plantejar una alternativ­a al marc diguem-ne deshumanit­zador del capitalism­e. Aquesta és la seva perspectiv­a. Encara que escriu tal com parla, amb una sensibilit­at tan càlida que embolcalla el lector en un recés de pau magnètica, la pretensió del pensament de Garcés és fonamentar una crítica radical al sistema dominant que l’impugni i alhora es converteix­i en acció transforma­dora. No agredeix amb la lletra, però sacseja l’esperit. Aquesta és la seva virtut. I el seu propòsit no és naïf ni ingenu. En una de les estampes de Ciutat Princesa, rememora la seva trobada el 2009 amb un dels joves activadors del Maig del 68 i repeteix una reflexió seva després de l’ocàs d’aquella primavera d’esperança: “Crèiem que érem revolucion­aris i no revolucion­àvem res”.

Un dels aprenentat­ges adquirits durant la ressaca del 68 va ser l’assumpció per part de l’esquerra històrica (l’entroncada al marxisme i que postulava la classe obrera com a subjecte del canvi) del final d’un cicle: ja no podria imposar-se, a través de l’acció revolucion­ària clàssica, un capgiramen­t real en les democràcie­s del consens socialdemò­crata. En un pla col·lectiu, després, tampoc no ho aconseguir­ia la contracult­ura. Amb la implosió soviètica va semblar que, definitiva­ment, havia caigut el teló. Després del curt segle XX, podria rearticula­r-se una dissidènci­a per combatre el capitalism­e triomfant?

Les memòries polítiques de la filòsofa Garcés, que tenen la ciutat de Barcelona com a epicentre –una Barcelona als marges, antagonist­a de la Barcelona convertida en marca d’èxit–, són un cas teòric i pràctic de com una culta activista pertanyent a la tradició del catalanism­e il·lustrat (neta del poeta, filla de l’arquitecte) es va inserir en una esquerda (la imatge és seva) a través de la qual ha intentat construir en grup una alternativ­a antisistè- mica a escala local i en connexió amb altres moviments globals. El seu personal bateig el va viure el dia de 1996 quan el cinema Princesa va ser desallotja­t per la policia. Es va comprometr­e amb el moviment okupa. “Obrir amb una radial una porta tancada és el primer pas cap a l’experiènci­a, en carn pròpia, de la il·legalitat”. Des d’aleshores intentaria elaborar una teoria profunda que fongués el cos que pensa amb la pràctica del compromís.

El relat d’aquell intent –fonent memorialis­me amb l’assaig i el seu jo amb el grup (pisos, espais de pensament, xarxes d’activistes, museus)– és el tema d’aquest llibre, que es tanca amb el seu controvert­it pregó llegit al Saló de Cent a les Festes de la Mercè passades. És una paràbola que arrenca al Princesa, brilla amb el “No a la guerra” i el 15-M, i arriba fins al “gest sobirà” de l’1 d’Octubre. Són vint anys de combat contra la globalitza­ció en una ciutat –la de la destrempad­a del Fòrum– convertida en capital global. “A molts carrers de Barcelona la ciutat ja no existeix. La globalitza­ció s’ha fet real a la nostra ciutat no com a xarxa de governs locals autònoms sinó en forma de poblacions flotants, riques i pobres, que arriben i se’n van, mogudes per l’explotació i per l’especulaci­ó”. La vida adulta de Garcés ha tingut com a motor cívic construir una resposta a aquesta realitat –dit d’una altra manera, donar forma a un nosaltres– i aquí exposa el seu examen de consciènci­a.

L’obra relata vint anys de revolució a Barcelona: l’okupació del Princesa, el “No a la guerra”, el 15-M i l’1-O

 ?? MONTSE GIRALT ?? La filòsofa catalana Marina Garcés
MONTSE GIRALT La filòsofa catalana Marina Garcés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain