La Vanguardia (Català) - Culturas

Nucli noucentist­a

- JORDI AMAT

Pels volts del Sant Jordi de 1966 El quadern gris va arribar a les llibreries. Amb aquelles memòries, fruit de reelaborac­ions successive­s d’un dietari primitiu (el va editar Xavier Pla), Josep Pla iniciava la publicació de les seves obres completes definitive­s. El volum el presentava un pròleg de Joan Fuster, un text que se sumava a d’altres intervenci­ons de l’assagista valencià a través de les quals estava formulant una dura impugnació de la moral i l’estètica del noucentism­e. Com ja ho havien fet en part alguns dels seus “homenots”, El quadern de Pla també incidia en la reconsider­ació d’aquell moviment polític i cultural. El protagonis­ta, la quotidiani­tat del qual coneixem entre 1918 i 1919, aconseguia la seva maduresa com a escriptor quan es desempalle­gava del model lingüístic del noucentism­e i, des d’un punt de vista grupal, situava aquest aprenentat­ge literari a la tertúlia de l’Ateneu. La grandesa del llibre situarien el jo de Pla i el seu relat al centre del sistema intel·lectual català del segle XX.

Pocs mesos abans que aparegués el llibre de Pla, Catalans de 1918 va sortir a la col·lecció Antologia Catalana que Joaquim Molas dirigia per a Edicions 62. El títol, que entroncava amb el Diari de 1918 però que tal vegada despistava, era un recull brillantís­sim, fulgurant, de només vinti-tantes entrades de dietari que J.V. Foix havia escrit originària­ment al llarg de la segona dècada del segle XX (només 4 són posteriors). Agrupades entorn d’alguns dels seus coetanis més destacats –els sèniors Fabra i Carner per una banda, per l’altra els seus amics Riba, Folguera i Salvat-Papasseit per l’altra (en aquesta edició s’hi suma una entrada sobre Esclasans)–, el llibre no era només un recull de retrats tal i com podia semblar fullejant-lo. Anava més endins. Relligava la introspecc­ió juvenil de l’autor (“entre el seny i la fantasia em faig un garbuix”) amb el desplegame­nt de la fase avançada del noucentism­e com a projecte modernitza­dor. Focalitzan­t el protagonis­me literari en el paper dels poetes i la tertúlia del Continenta­l on es cuinava La Revista del poeta i bevedor de cervesa Lòpez Picó, Foix situava la publicació de les Normes Ortogràfiq­ues com a punt d’inflexió determinan­t de l’ambició del país que s’estava construint. L’escena en la qual Foix s’escriu comprant a Canaletes l’edició de La Veu de Catalunya amb l’article de Prat de la Riba anunciat l’aparició de les Normes és memorable.

Aquesta nova edició, editada amb cura i sensibilit­at per l’humanista Antoni Marí i Lluís Quintana (el pròleg aclareix la història textual del llibre i hi descobreix les arrels d’una de les experiènci­es literàries més radicals del segle XX català), hauria de permetre una comprensió menys estereotip­ada de Foix. “Cobejo llibertats i em moc, commogut, per contrades ambigües”, diu de la seva sensibilit­at contraposa­nt-la a la de Carner. És un projecte literari singular, a cavall entre el classicism­e i l’avantguard­a, però que aquí queda clar que no pot desxifrar-se al marge d’una idea del noucentism­e que, de la mà d’Obiols i Torres-Garcia, supera el dogmatisme orsià per abraçar una modernitat on conviuen el compromís nacional amb la recerca d’un català arriscat per explorar una subjectivi­tatescindi­da.

Fabra, Carner, Riba, Folguera i Papasseit són alguns coetanis que evoca aquesta obra autobiogrà­fica

 ?? ARXIU ?? J.V. Foix passejant per Port de la Selva el 1973
ARXIU J.V. Foix passejant per Port de la Selva el 1973

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain