La Vanguardia (Català) - Culturas

El vitalisme dels sentits

- SÒNIA HERNÁNDEZ

Manel Anoro (Barcelona, 1945) explica que al seu estudi als afores de Girona conserva una publicació, que ha titulat Nunca Máis, i que té molt present. Més enllà de la referència al que va significar el cas Prestige, per a aquest artista el títol actua com una mena de recordator­i de l’espai personal al qual no vol tornar mai. Si d’alguna cosa ha fugit Manel Anoro és de qualsevol lloc que pogués considerar-se confortabl­e. Les làmines incloses en el seu Nunca Máis pertanyen als quadres que va fer quan “literalmen­t me’ls treien de les mans i em trucaven demanant-me obres que ni tan sols havia acabat”, comenta. Per sort, va tenir a prop les persones capaces d’avisar-lo que “el que feia era penós”, i va ser capaç de prescriure’s a si mateix bones dosis d’autocrític­a.

Va superar aquella experiènci­a, que suposa una altra d’aquelles estances que ha anat visitant i abandonant al llarg de la vida, sempre motivat per la curiositat. Fill d’una modista d’Hostafranc­s, va tenir “una infantesa en Tecnicolor”, malgrat les limitacion­s de la postguerra i la grisor del franquisme. A la vora dels quaranta, “quan ja era un home, quan havia viscut moltes coses i haviatrenc­atunmatrim­oni”,varenuncia­r a un alt càrrec i ben remunerat a IBM per dedicar-se a pintar. Fins al moment, la pintura sembla haver resultat l’estació o la parada definitiva, potser perquè, per a ell, és en si mateix un viatge constant. S’ha convertit en un artista molt ben cotitzat als Estats Units, on treballa i exposa amb molta freqüència a les galeries Caldwell Snyder, d’ençà que a començamen­ts dels noranta “uns americans es van presentar a casa perquè havien vist les meves obres en una fira de Miami i els havien agradat. Em van oferir un contracte”.

En els seus quadres es fa palesa una clara influència “fauvista, per descomptat: no suporto els artistes d’avui dia que pretenen fer creure que no s’inspiren en ningú. Caravaggio i Monet sí que eren creatius. Això no està a l’abast de tothom”. El color domina els paisatges, bodegons, nus o interiors d’Anoro, fins a convertirs­e en una explosió hedonista; per- què “pinto el que m’agrada, i ho faig durant els viatges: a Menorca, el Carib o l’Àfrica”. El seu vitalisme neix d’una capacitat per enaltir tot el que es percep pels sentits, i en l’habilitat per celebrar la sensualita­t de l’estiu, “que significa les coses bones, Menorca,lapintura,lainfantes­a...”.

 ??  ?? Manel Anoro a la galeria Barnadas de Barcelona
Manel Anoro a la galeria Barnadas de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain