La Vanguardia (Català) - Culturas

‘Vanitas’ i els pecats capitals

- ÀLEX SUSANNA

A la nova galeria Artur Ramon s’hi acaba d’inaugurar una magnífica exposició de Josep i Pere Santilari. Fa anys que aquests bessons badalonins han anat consolidan­t una brillant carrera nacional i internacio­nal del bracet d’aquesta galeria que tan encertadam­ent va apostar per ells quan a penes ningú no creia en el realisme, i el cert és que les seves mostres ens han anat sorprenent i meravellan­t per un móniunafac­turadepura­díssims,tant si s’acaren amb vistes urbanes, figura o bodegó. Degudament acompanyad­es per obres al·legòriques antigues o contemporà­nies procedents del fons de la galeria, es tracta d’una exposició de vanitas, un subgènere del bodegó en què excel·leixen de manera particular, inspirat pel cèlebre políptop de l’Eclesiastè­s: vanitas vanitatum, et omnia vanitas (vanitat de vanitats, i tot és vanitat).

Allò que distingeix, però, aquesta exposició de qualsevol altra que hagin fet és que es tracta de set obres directamen­t vinculades amb cadascun dels pecats capitals (molt actuals: som ben bé allà on érem). La vanitas doncs com a imatge al·legòrica de la inconsistè­ncia, superfluït­at o vacuïtat de la vida humana, però alhora de la inexhaurib­le càrrega simbòlica dels emblemes de què està feta. Penso en les de pintors barrocs com Luis de Morales, Philippe de Champaigne o Pieter Claesz, però sobretot en les esfereïdor­es de Juan de Valdés Leal a l’Hospital de la Santa Caridad de Sevilla, sens dubte l’apoteosi d’aquesta modalitat de natura morta tan explícitam­ent moralitzan­t: “recorda que hasdemorir”(Memento mori) no ens diu sinó cadascuna d’aquestes obres, i doncs que tot és vanitat de vanitats.

Què ens diuen, però, les dels germans Santilari? Fonamental­ment, “mira’ns i meravella’t de la nostra factura”. Crec que des de fa molts anys allò que esperona l’evolució de la seva obra, i que la manté viva tot i esporàdics excessos d’artificios­itat, té molt a veure amb reptes de caire tècnic, formal:una obsessiva recerca de màxima expressivi­tat. Les seves obres ens volen seduir i se’ns imposen per la consistènc­ia de la seva forma treballada fins a l’exhaurimen­t amb uns graus de sofisticac­ió extrems. Algunes d’aquestes vanitas són dibuixos però semblen olis: com explicar-ho? Només mitjançant un procés d’elaboració del tot extraordin­ari, com bé es veu en l’audiovisua­l de l’exposició. Pinten amb l’ajut inestimabl­e de la fotografia i de lents d’augment, però sobretot tenint al cap l’obra dels seus principals referents (els gravats de Rembrandt quan dibuixen, i els olis de Vermeer, Caravaggio o el mateix Rembrandt en pintar), mentre dibuixen durant hores i hores amb 15 tipus diferents de llapis sobre un cartró d’allò més resistent: només així s’explica que els seus di-

Des de fa molts anys allò que esperona l’evolució de la seva obra té molt a veure amb reptes tècnics

 ??  ?? Pere Santilari: ‘Avarícia’, 2015, oli sobre tela
Pere Santilari: ‘Avarícia’, 2015, oli sobre tela

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain