La Vanguardia (Català) - Culturas

Nous flamencs amb els peus descalços

- NURIA CUADRADO

Diu que canta descalç per sentir les arrels, per arrelar el seu cant, per no permetre’s oblidar d’on ve. Pere Martínez, veu flamenca, veu de quejío, es descalça dalt de l’escenari perquè no se li esborri de la memòria com era el flamenc de Falla, de Lorca, d’Albéniz... però en lloc d’enrocar-se en el record, el transmuta en present i el converteix en futur amb la seva formació Aurora, que comparteix amb el piano de Max Villavecch­ia, el baix de Javier Garrabella, la bateria de Joan Carles Marí i el ball de José Manuel Álvarez. Aurora inaugurarà, el 17 de maig (Sala Apolo), la 25a edició del festival Ciutat Flamenco que, organitzat pel Taller de Músics, aposta per les mateixes cartes: fidelitat a les arrels i gust per l’experiment­ació, ja sigui amb figures consolidad­es o debutants.

“Precisamen­t perquè intentem anar més enllà, és fàcil oblidar les arrels. Hem anat a buscar els temes del nostre primer disc en la tradició, en el que es cantava a començamen­ts del segle passat; però la nostra societat s’assembla molt poc a aquella, per això no podem interpreta­r-los de la mateixa manera”, explica Pere Martínez sobre els camins d’Aurora, formació sorgida de les aules del Taller de Músics i que va treure el seu primer disc al mercat –Aurora també de títol i amb temes d’Albéniz, Falla, Pedrell i Lorca– fa ara poc més d’un any.

“A Aurora el cant i el ball són flamencs, però la música pot tenir sonoritats més properes al jazz o al habitual, Martínez no procedeix d’una família flamenca; va descobrir el gènere amb vint-i-un anys, gràcies a un disc de Duquende, i es va sentir atrapat “per una manera de cantar que transmetia d’una manera tan profunda”. Aquests elements ajuden a entendre que el cantaor se senti feliç obrint camins amb Aurora, però també quan repassa els palos més tradiciona­ls i així ho farà en una altra de les propostes del Ciutat Flamenco: Flamenkat. Sonoritats d’aquí, d’allà i d’ara (19 de maig, al Palau de la Música), en la qual, compartint escenari amb Isabel Vinardell (cantaora també mestissa en el seu projecte amb Isabel Laudenbach), repassaran palos tradiciona­ls i els combinaran amb temes de compositor­s clàssics que es van inspirar en ells o amb noves versions que parteixen del repertori musical o poètic català.

I en aquest joc entre el nou i el consolidat s’escriu tota la programaci­ó de Ciutat Flamenco que també presentarà altres artistes com Argentina, amb fandangos, serranes, seguidille­s, tangos i buleries (18 de maig, Sala Apolo); a La Tana i Chicuelo, en viatge pels palos més tradiciona­ls (20 de maig, El Born CCCM); a Jorge Pardo amb Djinn (22 de maig, Sala Apolo); a Arcángel amb Las Nuevas Voces Búlgaras revisant Camarón, Morente, Lole y Manuel o Lorca (23 de maig, Sala Barts); a José María Gallardo i Ana Morales (24 de maig, El Dorado); a Mariola Membrives & Piccola Orchestra Gagarin (25 de maig, Sala Hiroshima); a l’Euskal Barrokense­mble (26 de maig, L’Auditori), explorant els camins de Falla en el seu Amor brujo; i, per acabar (27 de maig, Auditori Sant Martí), a Rycardo Moreno.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain