La Vanguardia (Català) - Culturas

Escriptors en lluita

-

Hi ha diverses associacio­ns d’escriptors al nostre entorn: el Pen Club, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), que és la que té més associats, a Catalunya, amb més de 1.100 carnets (l’AELC, en té 1.400 però inclou també autors de les Balears i València). Les tres comparteix­en el mateix replà a la cinquena planta de l’edifici de l’Ateneu Barcelonès, però cada una amb la seva porta tancada. Com la Rateta Presumida, cada un escombra la porta de la seva caseta.

L’ACEC proposa aquest dimarts 12 i el dimecres 13 al Reial Centre Artístic de Barcelona la trobada Diàlegs: literatura de la raó. El coordinado­r i membre de la junta, explica que, encara que queda lluny el romanticis­me del divuit, “torna a prendre força un nou romanticis­me que envaeix no només la literatura sinó també els mitjans de comunicaci­ó, on es potencien les emocions. La literatura de la raó, en termes exagerats, podria dir-se que és una opció de militància antiromànt­ica”.

La primera Associació Col·legial d’Escriptors va sorgir a Madrid per l’afany d’Ángel que abans de guanyar el premi Planeta per Las últimas banderas el 1967, havia estat a la presó per combatre del costat de la República. Les seves idees anarcosind­icalistes el van portar a crear una associació en defensa dels drets dels escriptors. La versió catalana va néixer amb el suport dels escriptors de la contracult­ura i, després, de la gauche divine, però ha anat caient en letargia els darrers anys, tenint com a principal activitat fer la declaració de renda als socis. Però alguna cosa s’està movent d’ençà que fa uns mesos va ser nomenat president

periodista i novel·lista, però sobretot poeta. Castillo de jovenet va llegir Platero y yo “i va ser aleshores quan vaig decidir que no volia ser bomber sinó poeta”. Entrar a treballar d’ordenança en un banc mentre estudiava va avivar els seus somiejos anarquiste­s. A la cartera del banc que carregava amunt i avall s’amagava la propaganda clandestin­a o les revistes de la Unió Sindical Obrera (USO).

Li dic a Castillo que si això de ser “president” no és molt solemne per a un anarquista: “Detesto els càrrecs”, em diu. Li pregunto quant cobra: “Ni un cèntim. Jo em pago fins i tot la meva targeta del metro per venir a les reunions”. Vist que l’associació s’esllanguia, s’ha posat a remar acompanyat a la junta per altres pencaires del periodisme cultural com

Castillo: David Álvaro Colomer, Matías Néspolo Víctor Fernández.

i “No pot ser que els pocs diners dels pressupost­os per a Cultura es perdin en la burocràcia d’unes administra­cions quintuplic­ades. S’ha d’aconseguir que els diners vagin als creadors, sobretot als que més ho necessiten. Aquí als escriptors que no poden pagar no se’ls dona de baixa, faltaria més”. Li sap greu que “hagi tornat l’amateurism­e. Els escriptors han d’anar als llocs de franc i viure de l’aire. A mi m’anomenava Rei Mides, perquè als recitals aconseguia que es pagués als poetes. No parlem d’estar al nivell dels futboliste­s, però hem d’intentar posar en relleu la feina de la gent perquè la profession­alització del sector està amenaçada”. Els seus plans són donar visibilita­t i vida a l’associació: de cara a la tardor preparen un potent congrés sobre les jornades literàries Dones sense ciutat o el cicle Tripijocs del Trujamán per treure del soterrani els traductors.

fa molts anys que està en lluita. L’històric suplement cultural on va estar més de vint anys l’acaben de tancar “temporalme­nt”. Li pregunto si aquell somni del nen que va llegir Platero y yo s’ha complert: “La idea dels situacioni­stes era convertir la nostra vida en una obra d’art i, més bé o més malament, ho he aconseguit amb el periodisme cultural i la literatura”.

Castillo Francesc Cornadó, María de Lera, Vázquez Montalbán Roberto Bolaño,

ANTONIO ITURBE

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El periodista i escriptor David Castillo
ANA JIMÉNEZ El periodista i escriptor David Castillo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain