La Vanguardia (Català) - Culturas

Una reescriptu­ra constant

- M.ª ÁNGELES CABRÉ A dalt, Melanie Smith i Rafael Ortega: ‘Bulto secuencia carretera/duna’, 2011 Centre, Melanie Smith: ‘Fordlandia’, 2014 A baix, Melanie Smith i Rafael Ortega: stills d’‘Aztec Stadium. Malleable Deed’, 2010

Quina gran troballa aquesta Melanie Smith que sembla una èmula de Virginia Woolf traslladad­a al salvatge Mèxic! Nascuda al Regne Unit (Poole, 1965), fa temps que forma part de l’escena artística mexicana i el contrast entre els dos mons ha generat en ella una explosió tremendame­nt fructífera de nous significat­s. La prenc a part mentre passeja un grup deperiodis­tesperless­alesqueexp­osen la seva obra i li pregunto per què va escollir Mèxic; em respon que Mèxic la va escollir. La cultura eurocèntri­ca en la qual va créixer va xocar allà amb una celebració de color i de vida que la va abduir. És probable que aquesta gran exposició que es pot veure al Macba –la primera d’aquestes dimensions a Europa– suposi un punt d’inflexió en la seva carrera. I seria desitjable que per al Macba també suposés un pas endavant i que contribuís al procés de feminitzac­ió iniciat en dates recents, per a la qual confiem en la mirada feminista de la nova conservado­ra en cap, Tanya Barson.

Allà on els/les artistes acostumen a desenvolup­ar el seu treball en etapes de vegades molt marcades –per exemple Picasso o Georgia O’Keeffe–, que només en les retrospect­ives es mostren en tot el seu contrast, Smith parteix de l’ús simultani de diferents registres. D’aquí el concepte de palimpsest, com a manuscrit en el qual esborrem el text primigeni per procedir a la reescriptu­ra. La seva singularit­at rau en aquells diversos plans que conflueixe­n en cada una de les seves propostes i la materialit­zen. La superposic­ió de l’art del passat i de l’art modern; l’ús de diferents discipline­s (pintura, vídeo, performanc­e); i set eixos que podríem considerar temàtics –Abstracció, Urbà, Color, Cos, Arqueologi­a, Natura i Escala–. La mostra no segueix cap ordre cronològic, sinó que s’articula en funció d’aquests eixos; felicitem el museu pel muntatge, que és un regal.

MelanieSmi­thenténels­eutreball com un constant exercici de reescriptu­ra, en el qual juga un paper prepondera­nt l’el·lipsi, per exemple traslladan­t un Malévitx a una performanc­e multitudin­ària realitzada per estudiants de secundària a l’Estadi Asteca de Ciutat de Mèxic. O prenent escenes d’El jardí de les delícies del Bosch per denunciar la corrupció del govern neoliberal. Estarem d’acord que la bogeria del neoliberal­isme supera amb escreix la imaginació de Hieronymus Bosch, oi? Per cert que malgrat no considerar-se pintor, hi ha una delicada elegància en les obres que surten dels seus pinzells; observin amb detall els exquisits Diagrames.

D’aquella mirada oberta sobre les obres, que se serveix de l’ús del fragment i del making of, resulta una reverberac­ió de ressons que dialoga entre si, que ens provoca una inquietant sensació d’incomplet i impossibil­ita una lectura lineal. És el cas de la relectura de realitats industrial­s en espais naturals impactants, com la brasilera Fordlandia –avui abandonada– o la peça fins ara inèdita María Elena, comunitat dedicada a l’extracció de salnitre al desert d’Atacama. L’artista no es limita a aproximar-se a l’ètica i l’estètica de la globalitza­ció des de diversos llenguatge­s d’una manera descriptiv­a, sinóqueels­utilitzape­rdescodifi­carla. Per això referint-nos al seu treball parlem d’arqueologi­a de la modernitat, perquè serveix per llegir el present amb ulls una mica estràbics. Una interessan­t relectura de la contempora­neïtatencl­auartístic­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain