La Vanguardia (Català) - Culturas

Wild wild Osho?

- JORGE CARRIÓN

Espiritual­isme materialis­ta: potser sigui aquest el concepte clau d’Osho. Si als anys seixanta i principis dels setanta el moviment hippy és eminentmen­t precari, a mitjans dels 70 i durant els 80 s’aburgesa, es gentrifica.

És aleshores quan el guru indi rebenta el nou mercat de l’espiritual­itat amb el seu discurs que concilia la llibertat del cos (nudisme, sexe sense límits), la teràpia espiritual (meditació dinàmica, vida en comunitat) i el luxe capitalist­a (el màxim emblema del qual era la col·lecció de Rolls Royces del mestre).

“La meditació era un producte”, diu a càmera Sheela, la mà dreta d’Osho en aquella època i la protagonis­ta de Wild wild Country; i afegeix: “Però a mi no m’interessav­a meditar, a mi m’agrada treballar”. Ell en sabia de finances, prosseguei­x, i es va adonar de seguida que per al seu projecte filosòfic i empresaria­l era molt millor el flux de dòlars que de rupies. Aviat van crear un banc. I van començar a centrar-se a captar advocats, economiste­s i arquitecte­s del món occidental, gent capaç de dissenyar i mantenir una enorme comunitat. Van buscar territoris a l’Índia, però la presidenta Indira A dalt, la gran trobada d’Osho i els seus seguidors, els rajnishes (gent taronja), pel seu caracterís­tic vestuari, després seria vermell, marró o rosat. A l’esquerra, l’arribada d’Osho en un dels Rolls Royce que col·leccionava. A la dreta, la carismàtic­a Sheela (secretària i portaveu d’Osho), en un dels seus amenaçador­s discursos a la TV Gandhi no permetia la realitzaci­ó d’aquells grans projectes al mateix temps immobiliar­is, agropecuar­is i religiosos. Aleshores es van adonar que als Estats Units la llibertat religiosa i el dret a la propietat privada sí que permetien l’assentamen­t.

Per això van adquirir un ranxo en un indret perdut de l’estat d’Oregon i van fundar una comunitat on fos possible des de prendre el sol nus fins a menjar en una pizzeria, des de meditar fins a innovar urbanístic­ament i tecnològic­ament, una mena de quibuts postmodern, que ràpidament va posar la por al cos a la població local. D’aquell conflicte entre els nord-americans conservado­rs i cristians, d’una banda, i els indis aliats amb nord-americans new age, de l’altra, parla el documen-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain