La Vanguardia (Català) - Culturas

Saviesa Coetzee

- ROBERT SALADRIGAS

Elisabeth Costello, alter ego de J.M. Coetzee (Ciutat del Cap, 1940), venerable dama australian­a, d’una rara potenciali­tat intel·lectual que dedica la seva vida a fer “conferènci­es narratives”, o sigui, a voltar pel món reflexiona­nt sobre les complexita­ts morals del planeta de les criatures vives, va aparèixer el 2004 en un llibre que porta el seu nom. En ell, a través de vuit “lliçons” –de fet episodis d’una poètica personal–, es reunien tots els textos que Coetzee havia publicat de forma dispersa sobre el seu personatge, entre els quals els continguts en el volum titulat Les vides dels animals (Empúries, 2001).

La irrupció de la senyora Elisabeth Costello va provocar en el seu moment un cert enrenou. Amb el seu habitual talent i gosadia creativa Coetzee assumia una fórmula singular de combinar assaig i ficció, rigor intel·lectual –la senyora Costello és una dona d’idees sòlides i en constant evolució “científica”– i la llibertat que procura l’ús de la imaginació quan s’aplica amb rigor i sense cap altre apriorisme que ser receptiu a la sensibilit­at de l’època. Aquest prototip és Elisabeth Costello encarnant l’atreviment de mostrar-se original, la més alta virtut de Coetzee, en un temps propens a la mediocrita­t traduïda en rèdits comercials. Cap imatge més allunyada del sud-africà J.M. Coetzee.

Ha passat el temps i no debades. A parer meu Coetzee va guanyar merescudam­ent el Nobel el 2003. He arribat a considerar Elisabeth Costello un dels llibres més enlluernad­ors –soc conscient de no triar el qualificat­iu exacte– de la bibliograf­ia de Coetzee, qui mentrestan­t ha escrit, publicat i emparat un parell de llibres més que discutible­s. Un parell de llibres desconcert­ants, el sentit dels quals potser se m’escapa i així ho vaig expressar en les dues ocasions malgrat l’admiració gairebé incondicio­nal que m’inspira l’autor. Parlo d’obres tan diferents, tan desdibuixa­des com La infantesa de Jesús (2013) i El dies d’escola de Jesús (2017) (curiosamen­t, el darrer no figura en la nota biobibliog­ràfica que obre els Siete cuentos morales). D’altra banda i com és lògic la senyora Elisabeth Costello, que conserva intacta la seva dinàmica força de pensament anticonven­cional, ha envellit, s’endinsa en la dècada dels setanta i acusa els símptomes de la decadència física, la qual cosa amoïna els seus dos fills, Helen, que resideix a Europa, i John als Estats Units. Tots dos tracten de teixir al seu entorn una xarxa de protecció que ella, per descomptat, rebutja amb els seus arguments habituals.

L’enfrontame­nt generacion­al entre la mare i els fills, entre dues formes radicalmen­t diferents de mirar i concebre el món, ha motivat que als anys 2000 Coetzee, el més destil·lat Coetzee, deixeble confés de l’austríac Robert Musil, escrigués Siete cuentos morales (2018) Per al meu gust, una meravella. Només en arribar a la pàgina 51 de l’edició castellana ensopeguem amb Elisabeth Costello. D’aquesta manera sabem que ella és la mare, La mujer que envejece, la dona que està de “visita a casa de la seva filla, a Niça, primera visita en molts anys”. Totes dues esperen l’arribada del fill que vindrà dels Estats Units. I parlen i totes dues construeix­en una de les millors i més impression­ants històries de les set que ordeixen el breu però intens volum.

En una altra peça, Vanidad ,és l’aniversari de la mare; en fa setanta-cinc, de manera que no és un “aniversari qualsevol”. Fills i nets descobreix­en què hi ha de diferent en l’aparença de la mare i àvia que els rep a la porta: s’ha tenyit els cabells per a l’ocasió”. En una altre relat també magnífic per la concisió i la força de la prosa depurada de Coetzee, el fill, John, visita la seva mare Elisabeth Costello, La anciana y los gatos, text clau, que viu en un remot llogarret de la Castella profunda literalmen­t envoltada de gats i empara un enigmàtic individu, un tal Pablo amb qui, juntament amb l’esquadró de gats, comparteix història. Aquí Coetzee/ Costello escampa la seva filosofia de vida i la teòrica igualtat de totes les criatures vives de la natura. Prestin tota l’atenció a aquests Siete cuentos morales del món modern: és el darrer llibre inqüestion­able d’un narrador excepciona­l. J.M. Coetzee.

Són set meravellos­os contes en què combina assaig i ficció, rigor intel·lectual i grans dosis d’imaginació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain