La Vanguardia (Català) - Culturas

Sant Jordi: la gimcana de l’ego

- JULIÀ GUILLAMON

Oriol Comas i Coma va ser la primera persona a la qual vaig sentir a parlar de les transamina­ses. Era un paio gros, somrient, que associava vagament amb Miquel Alzueta, potser perquè en aquella època (finals dels vuitanta o començamen­ts dels noranta) Alzueta dominava el cotarro. Menjava i bevia molt. Un dia, al bar Roure, em va semblar que no menjava i bevia com altres vegades. Em va dir que tenia les transamina­ses a tope. Me’n recordo perquè en aquella època pensàvem que èrem indestruct­ibles i crèiem que la vida era un joc. Un paio com Oriol Comas i Coma (Barcelona, 1956), bastant rapadet, amb una cueta, empresari estrany de jocs recreatius, que integrava llibres i cultura (anava repartint targetetes amb el seu nom) encarnava en un home sol les diferents parts del nostre somni col·lectiu.

Comas i Coma ha tingut un pes decisiu en la trajectòri­a de Màrius Serra (Barcelona, 1963), fins al punt que es podrien considerar dues ànimes bessones. Mentre anava perfeccion­ant projectes de jocs de taula i de jocs de rol i els anava col·locant a emprenedor­s públics i privats, es relacionav­a amb jugadors i, refet d’allò de les transamina­ses, feia la viu-viu content com un gínjol, Màrius Serra escrivia, jugava, mercadejav­a , comunicava i feia l’erudit, sovint barrejant una cosa amb l’altra. La idea del joc, verbal o conceptual, ha estat clau en novel·les com L’home del sac, Mon oncle, Farsa o Res no es perfecte a Hawaii .A La novel·la de Sant Jordi, els dos amics comparteix­en cartell: són personatge­s de ficció d’una trama que gira al voltant de la literatura i del joc. El joc –el joc d’Eleusis– que consisteix a anar jugant, mentre un dels jugadors –la banca– fa com si fos Déu: només ell sap les normes amb les quals es desenvolup­a la partida. Els altres jugadors, que van veient comesresol­enlesdiver­sesmans,han d’anar fent hipòtesis de quines són aquestes regles. Fins que n’hi ha un que endevina més o menys com va la cosa: en diuen el profeta.

Molt bé: si passem del joc de cartes a la brigada criminal, resulta que tenim un assassí que, fent servir la mateixa lògica del joc d’Eleusis, va liquidant escriptors d’èxit en un dia de Sant Jordi. En cauen sis i no passa res. És estrany. Perquè, suposem que un alter ego de Paulo Coelho la dinya el dia de Sant Jordi i se sospita que l’han fet dinyar, la festa podria continuar com si res? Ho acceptem perquè és un joc, per divertir-nos, per veure fins on pot arribar l’encadename­nt d’històries, i personatge­s. Serra va fent el seu ganxet amb els cinc autors morts i el seu alter ego, que també acaba fiambre, i a través d’assassinat­s, interrogat­oris, recerques i teories d’Oriol Comas i Coma, va dibuixant un retrat de la societat literaria, amb el Grup 69 (enlloc de 62), els seus agents i caps de premsa, els capitostos de les llibreries i les estrelles de la ràdio que fan l’acompanyam­ent del dia.

Hi ha, no podia ser d’altra manera, una defensa de la literatura com a joc, enfront de les grans tabarres dels editors amb pretension­s i de les frivolitat­s dels profession­als del comerç de llibres. És la defensa d’un territori personal en el qual l’enginy, l’agilitat mental, la imaginació i la capacitat d’anticipaci­ó,guanyenlap­artidaatot el que és enganxós, programat i previsible, i deixen amb el cul a l’aire el discurs indignat dels joves rabiosos i dels llepafils exquisits. Com a novel·la de costums literàries ens regala un retrat, fet amb un pols molt ferm, de Javier Cercas, exposat als paranys d’un grup de jugadors teledirigi­ts per Comas i Coma. Fa patir una mica, en canvi, que l’editor Illa pugui recordar un conegut editor dels anys vuitanta, però potser és la impressió que em fa a mi, i tot plegat és una invenció d’en Màrius. Sant Jordi no mata l’aranya peròpicafo­rt.

És la defensa d’un territori personal d’enginy, agilitat mental, imaginació i capacitat d’anticipaci­ó

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Màrius Serra durant la celebració de Sant Jordi de l’any passat
LLIBERT TEIXIDÓ Màrius Serra durant la celebració de Sant Jordi de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain