La Vanguardia (Català) - Culturas

Joc d’ombres

- J.A. MASOLIVER RÓDENAS

Clara Usón (Barcelona, 1961) es va llicenciar en Dret i va exercir com a advocada fins que deu anys més tard va decidir abandonar la professió per l’escriptura. En el seu cas, va ser una feliç decisió, com ho mostra una trajectòri­a sempre coherent i sempre en contínua evolució. Ja a Corazón de napalm (2009), premi Biblioteca Breve, apareixen els trets més notables de les seves novel·les posteriors: els conflictes familiars, on el fill s’escapa de casa als tretze anys fugint de la seva madrastra, una extravagan­t pintora; la importànci­a de l’època en què han viscut, que marca els personatge­s; digna admiradora de Vargas Llosa, hi ha una diversitat de veus, que protagonit­zen diferents històries; i finalment, la ficció s’alimenta de fets reals, allò que amb freqüència –com passa a La hija del Este (2013) o a Valor (2016)– exigeix una rigorosa investigac­ió.

Per descomptat, cada novel·la presenta conflictes molt diferents, com passa de manera radical a El asesino tímido, en què la complexita­t o la diversitat d’històries no està renyit amb una atractiva claredat. S’estableix una sèrie de relacions fèrtils entre diferents escriptors a qui uneix l’obsessió pel suïcidi (uns assassins tímids, a parer de Pavese), les biografies fascinants i la figura de les dues protagonis­tes, Sandra Mozarowsky (Mozarovski a la novel·la) i la mateixa Clara Usón. El primer suïcidi és el de dos enamorats italians que esperen l’arribada del tren per llançar-se a la via i a l’entremig graven en un radiocasse­t els motius de la seva decisió. Narrat amb enorme eficàcia, la història no s’integra al conjunt si no és pel tema del suïcidi. Té, doncs, el valor d’un pròleg. Virginia Woolf escriu a la seva amant Vita Sackville-West: “Mira qué cosa tan interesant­e. De repente me he encontrado pensando en la muerte con una intensa curiosidad”.

És sabut que Pavese es va llevar la vida en un hotel de Torí, dramàtic gest registrat a L’ofici de viure. Per Camus, que va morir molt jove en un accident de cotxe, el suïcidi és un tema filosòfic, relacionat amb l’absurd i el contrasent­it de la vida.

Menció a part mereix el geni de la lògica matemàtica Ludwig Wittgenste­in, entossudit a posar fi a la filosofia com Joyce va voler posar fi a la novel·la a Finnegans wake. Aquí troba un intens espai privilegia­t. Fill d’un pare autoritari i

Oruña, al més pur estil Agatha Christie, ens brinda la continuaci­ó de la sèrie policíaca que es va iniciar amb ‘Port amagat’; aquest cop la protagonis­ta es capbussarà en el món dels fenòmens paranormal­s

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La novel·lista barcelonin­a Clara Usón
EMILIA GUTIÉRREZ La novel·lista barcelonin­a Clara Usón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain