La Vanguardia (Català) - Culturas

Revisitant Murillo

-

Cada època busca en les anteriors, molt antigues o més recents, els seus referents i els seus models. Tant per afirmar-se com per revisitar obres, autors i conceptes susceptibl­es de ser actualitza­ts. Encara que l’evolució de l’art és una querella generacion­al permanent i una constant ruptura amb tot l’anterior, també és cert que, d’una manera individual o col·lectiva, es fa la vista enrere, d’alguna manera, per donar-se la raó davant el món. O davant un mateix, que no és poc. Cada vegada que un creador en actiu es posa a treballar té darrere seu tota una història secular que s’ha trobat ja organitzad­a i en la qual busseja i troba les seves preferènci­es i abeura els seus dubtes.

Març del 1965. Francisco de Zurbarán al Tinell. Tota una revolució. Un esdevenime­nt cultural i ciutadà però, sobretot, la consagraci­ó de Zurbarán com un pintor de primera línia. La vida quieta, el clarobscur de les sotanes i els bodegons, l’innegable misticisme estètic dels seus frares, els bodegons minimalist­es i sublims. La pintura límpida de Zurbarán havia quedat fins a cert punt adormida, silent. Els artistes d’El Paso i els informalis­tes catalans van trobar en Zurbarán un far d’intensa claredat. Un exemple. Als plecs dels seus hàbits veien la pintura nua. El pur art de pintar.

El nou, i sobretot si és un moviment, cerca en l’anterior. Els cubistes en l’art africà; Dalí i Van Gogh en Millet; els hiperreali­stes en Vermeer i Caravag-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain