La Vanguardia (Català) - Culturas

Barcelona en 600 llibres

-

Si un dia van a fer un volt per la plaça de Sant Jaume, els recomano que agafin el carrer Ciutat, que s’obre en direcció mar, i entrin al local que ocupa el número 5.

Es diu, apropiadam­ent, Sala Ciutat, depèn de l’ajuntament i està dedicat als llibres sobre Barcelona, que poden adquirir-se allà. En concret, els que en els últims lustres ha publicat, o ajudat a publicar, el servei d’edicions municipal. Han estat molts, més de sis-cents –a la Sala no hi són tots–, i poques ciutats del món poden presumir d’haver estimulat institucio­nalment una bibliograf­ia tan variada.

Trobem volums sobre arquitectu­ra, urbanisme, literatura, art; sobre barris i moviments socials. També sobre bibliotequ­es, publicitat, joieria, contracult­ura, còmic, marionetes, col·leccionism­e, kitsch, balls, platges,

L’editor José Pérez Freijo ha marcat un abans i un després en la bibliograf­ia sobre la ciutat

mercats, botànica, vi, xocolata, ràdio, cafès, passatges, religions, periodisme... En la nòmina d’autors figuren historiado­rs com Ferran Aisa o Isabel Segura; periodiste­s com Lluís Permanyer, Josep Maria Cadena, Raúl Montilla o Isabel de Vilallonga; assagistes com Josep Quetglas, Miquel de Moragas, Francesc Fontbona, Jorge Carrión, Daniel Giralt Miracle o Julià Guillamon; novel·listes com Ada Castells o Julià de Jòdar, per citar-ne només uns quants que recentment tenen obra al seu catàleg.

Darrere de tot gran projecte sempre hi ha una persona, i en el cas que ens ocupa es diu José Pérez Freijo. Aquest tècnic gallec dirigeix les publicacio­ns municipals des del 1999, i envoltat d’un bon equip ha aconseguit tutelar el seu desplegame­nt. Practicant la dialèctica public-privat: sempre que podia, insuflava oxigen a les editorials de la ciutat, col·laborant-hi per aixecar projectes que d’altra manera potser mai no s’haurien concretat. En altres ocasions, quan no ha pogut trobar socis, el servei municipal que dirigeix ha assumit la publicació en solitari.

En el seu tram final, la Setmana del Llibre en Català, que aquest any ha celebrat una convocatòr­ia especialme­nt reeixida –felicitats als organitzad­ors–, va retre homenatge a aquest editor, potser poc conegut pel seu perfil de servidor públic, amb motiu de la seva jubilació. Freijo va explicar que poc després d’accedir al càrrec es va adonar que diferents arxius barcelonin­s conservave­n un material gràfic tan valuós com ignorat. Es va ocupar d’anar establint convenis amb els principals i d’aquesta manera una part de la seva feina ha consistit a publicar magnífics llibres il·lustrats que documenten visualment paisatges i escenaris oblidats de la ciutat.

El discret José Pérez Freijo ha aconseguit marcar un abans i un després, que estableix un model de referència, en la bibliograf­ia sobre Barcelona

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain