La Vanguardia (Català) - Culturas

Històries de família alemanya

- ROBERT SALADRIGAS

Van tenir una feliç idea el 2014 quan a Alemanya, més exactament a Wiesbaden, van decidir commemorar els cinquanta anys de la mort del periodista (havia estat correspons­al del Frankfurte­r Zeitung a Berlín) reeditant la novel·la canònica que el narrador Bernard von Brentano (Offenbach am Main, 1901-Wiesbaden, 1964) havia publicat el 1936 amb el títol Theodor Chindler. Hi explicava –amb enorme vigor narratiu– la història d’una família burgesa alemanya instal·lada a Neustadt en els anys cruels (sobretot els duríssims hiverns) de la Gran Guerra, quan la capital del Reich no era del tot conscient de què implicava la seva capitalita­t en aquestes circumstàn­cies tràgiques. D’altra banda, el catedràtic dr. Theodor Chindler, el patriarca de la respectabl­e família de classe mitjana centreeuro­pea en què es troben representa­des la majoria de les opcions ideològiqu­es i personals d’aquella Europa en crisi, és de sòlides conviccion­s religioses –representa el centrisme catòlic al Reichstag– unides a una ambició política i materialis­ta gairebé fora de tota lògica. Per la seva banda la matriarca, Elisabeth, bastió del més compacte conservado­risme que estima amb bogeria els seus fills però és incapaç d’acceptar la ruptura de la tradició que comporta la guerra.

Des d’aleshores passen moltes coses, i la majoria humiliants, doloroses; les pugnes ideològiqu­es deriven en radicalism­es i violència, els camps de batalla són focus de podridura i incentiven l’odi vers l’enemic, la migració massiva, la repulsió vers el “diferent”. Fa molt de tot allò; hi va haver una segona Gran Guerra general, més milions de morts, oceans d’odi; del 1914 ençà, ens hem habituat a la fisonomia del caos; ja ni ens escandalit­za.

Doncs bé, quan em disposo a escriure sobre Theodor Chindler de Brentano, a la portada del diari apareix la inquietant notícia que a Chemnitz, al land alemany de Saxònia, després d’un lamentable aldarull de carrer amb víctima alemanya, s’havien produït tres dies de cacera al migrant per quadrilles de feixistes que rememorave­n lliurement deliris de xenofòbia dels quals va ser víctima el mateix Brentano i van portar -lo a l’exili. Gràcies a això va escriure la novel·la a Suïssa que ha resistit força bé les inevitable­s macadures del temps. A la seva època se la va voler comparar

 ?? GETTY ?? Antic mercat de la font a Braunschwe­ig, Alemanya, en una imatge del 1925
GETTY Antic mercat de la font a Braunschwe­ig, Alemanya, en una imatge del 1925

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain