La Vanguardia (Català) - Culturas

La musa de Gustav Klimt

- MARÍA CANDALIJA

Alguns quadres són famosos pels obscurs secrets que guarda la seva creació, com el de Dorian Gray, el retrat que envellia per ell gràcies a un pacte amb el diable; altres per trencar estereotip­s, com la serigrafia de Marilyn Monroe de Warhol, s’han convertit en autèntics fenòmens artístics, però, què té d’especial La dama d’or de Gustav Klimt per ser un dels quadres més populars i cars (135 milions de dòlars) del món?

L’autora Laurie Lico Albanese (Nova York, 1959), col·laboradora a The New York Times, s’ha aventurat a revelar l’emocionant història de dues dones jueves: Adele Bloch-Bauer –protagonis­ta del retrat– i la seva neboda, Maria Altmann, una superviven­t del nazisme que va lluitar per recuperar el llegat de la seva tia i va convertir el seu cas en un dels més sonats de la història de l’art modern.

La novel·la es construeix a partir d’aquestes dues veus femenines: coneixem l’Adele mentre narra com la seva infantesa i adolescènc­ia de nena prodigi es veuen marcades pels límits que li suposa la condició de dona, fins que contreu matrimoni amb Ferdinand Bloch i aquelles fronteres que li impedien d’accedir a l’erudició es van desdibuixa­nt. En aquell moment coneix l’imparable Klimt, i cau rendida davant les seves obres convertint-se en la seva musa i en tota una experta del moviment simbolista. Una època daurada per a la vida cultural de Viena, submergida en el caràcter avant-

 ?? ARXIU ?? ‘La dama d’or’ de Klimt en primer terme, en una exposició a París
ARXIU ‘La dama d’or’ de Klimt en primer terme, en una exposició a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain