La Vanguardia (Català) - Culturas

Els primers autors catalans en castellà

- SERGIO VILA-SANJUÁN

indispensa­ble per a qualsevol interessat en ella.

Les festes de la Gaia Ciència havien estat instituïde­s a Barcelona pel rei Joan I, que va governar entre el 1387 i el 1396. Aquest monarca va seguir el model de la cort de Tolosa, que estimulava la poesia en provençal. Joan (“l’August de la civilitzac­ió catalana”, segons Rubió i Lluch) era indubtable­ment un lletraferi­t, va tenir com a secretari Bernat Metge i, amb la seva esposa Violant de Bar, li agradava compliment­ar joglars i músics.

Joan I va demanar al rei de França que li enviés dos mantenidor­s, i així van arribar a la ciutat un mestre en teologia i un altre en lleis, que van posar en marxa les primeres convocatòr­ies de les festes. Amb el seu germà i successor, Martí l’Humà (1396-1410), la tradició es va mantenir.

En morir Martí, després del Compromís de Casp el 1412, assumeix la corona Ferran d’Antequera, d’una banda castellà de la dinastia Trastàmara però també, de l’altra, nebot de Martí l’Humà i net de Pere el Cerimoniós. Villena va travar una magnífica relació amb aquest cosí llunyà seu i el va acompanyar en diverses destinacio­ns. A Barcelona, el nou rei es va deixar assessorar per Enrique sobre les festes de la Gaia Ciència. Segons va recollir aquest al cap d’uns anys a Arte de trovar, les matèries que els poetes havien d’abordar eren “algunes vegades lloances de Santa Maria, altres d’armes, altres d’amors i de bons costums”. El dia assenyalat es reunien mantenidor­s i trobadors a palau, entorn d’un

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain