La Vanguardia (Català) - Culturas

EL TURMENTAT

-

De Francisco de Moner y de Baturell, nascut a Perpinyà el 1463, se sap que va ser patge de Joan II, en la cort del qual probableme­nt va coincidir amb Torroella, i que va servir després a Barcelona al duc de Cardona. En aquesta època “amó a una señora de su tierra, con tanta verdad, que basta para descargo de las liviandade­s que suelen traer los amores” segons el testimoni del seu cosí Miquel Berenguer de Barutell, que es va ocupar d’editar pòstumamen­t la seva obra. No devien de ser amors afortunats, ja que, després de clavar una bufetada a un rival en els seus favors, va acabar a la presó. Als vint-i-vuit anys Francisco Moner es va ordenar franciscà, ingressant en un convent de Lleida, i va morir de forma poc explicada l’any clau del 1492 –Cristòfor Colom devia estar arribant a Amèrica–, abans de complir els trenta.

Autor bilingüe com Torroella, a la seva producció en castellà destaca l’al·legoria, en prosa i vers, La noche. L’escriptor està sol al palau dels comtes de Cardona i per la seva ànima circulen “los pensamient­os más tristes”.

Surt al camp, cau per un barranc; extraviat, va a parar “delante una maraviloza fortaleza en una montaya muy alta”. Allà trobarà la dama Costumbre i reflexiona­rà sobre la Discòrdia, l’Amistat, la Fortuna i la Fama; també sobre les passions que empenyen l’ésser humà, les del bé convenible (amor, desig, delectança) i les del mal esquivable (odi, avorriment, tristesa).

Tot això “en una trajectòri­a ambigua d’ascens i descens, d’enlairamen­t i caiguda”, en paraules del professor Cocozzella, per a qui el text és fortament revelador d’una crisi de consciènci­a, i està marcat per la psicologia de l’angoixa. L’obra, emfatitza Cocozzella, “d’un autor genial”.

En l’edició duta a terme al segle XIX per un altre parent (o més ben dit descendent, suposem que col·lateral), Joaquín Manuel de Moner, les composicio­ns en castellà ocupen 230 pàgines, i les catalanes 70, constituin­t, segons el compilador, “un document justificat­iu de la història de les dues literature­s”. El jove poeta intimista i delicat ens deixa composicio­ns com “Y dame la mayor tristeza”:

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain