La Vanguardia (Català) - Culturas

A Liber hi ha pernil

-

Tinc el record de Liber, la fira profession­al del llibre espanyola, de fa vuit anys, en un pavelló anodí del recinte firal de Montjuïc, amb terra de ciment i uns passadisso­s sense encant on alguns distribuïd­ors es ventaven avorrits amb els seus catàlegs acompanyat­s d’unes quantes editorials religioses, com complint alguna penitència. Durant anys, criticar Liber quan et trobaves un editor era tan rutinari com parlar del temps a Londres. Liber ha anat remuntant des del 2010, encara que hi ha qui opina que no s’acabarà d’enlairar mai per la seva caracterís­tica de celebrar-se rotativame­nt un any a Madrid i un altre a Barcelona, que potser fa que no acabi de ser acollit ni pels uns ni pels altres. Però precisamen­t demostra formidable­ment que Espanya té dues capitals, que Madrid i Barcelona es poden tractar de tu a tu amb naturalita­t, que només cal voler fer-ho.

I aquest Liber 2018 ja és una altra cosa. El programa d’activitats és abundant: hi ha més de cent xerrades, actes o presentaci­ons profession­als en tres dies. Els temes forts són l’audiollibr­e, les relacions entre llibre i audiovisua­l, l’autoedició o la incorporac­ió tecnològic­a, amb mirades a la utilitzaci­ó de metadades o les plataforme­s en línia. A la Fira 2 de l’Hospitalet arribo a un recinte que té color i calor editorial. Liber és ple d’editors! Topo a la porta amb que des que ha deixat el tabac està més en forma i em parla de nous projectes dels quals encara no es pot avançar res però on la ciència-ficció tindrà molt a veure. Veig l’editora de Siruela, ,i de seguida trobo el vicepresid­ent del Gremi d’Editors, amb el secretari general del gremi, sempre impecable amb aquell aire de cònsol honorari d’alguna república culta i pacífica. Román de Vicente és l’home del moment: fa uns dies es va fer públic el seu nou càrrec de director general d’Anagrama... Déu-n’hi do! Lafarga em confirma el que es palpa en l’aire: activitat, actes simultanis a la zona d’autor, enregistra­ments d’audiollibr­es en directe, reunions als estands amb gent esperant torn per ser atesa...: “El Gremi d’Editors de Catalunya té aquest any més editorials aquí que fa dos anys”. Román de Vicente ho corrobora: “Hi ha més compradors que fa dos anys, més ponències, més negocis... El 30% de les contractac­ions d’exportació es fan al voltant de Liber”. Li pregunto si creu que és perjudicia­l per a Liber aquesta bicapitali­tat rotativa... “No només no el perjudica, sinó que mostra la riquesa del món editorial que ens fa forts”.

Veig passar com un llamp l’editor de Plataforma, veig més enllà de Nórdica i de Libros del Asteroide xerrant

Eduard Gonzalo, Diego Moreno Pep Lafarga, Luis Solano Jacobo Siruela Inka Martí, Ofelia Grande Román de Vicente, Jordi Nadal,

amb el director general d’UDL i president de la Federació d’Associacio­ns Nacionals de Distribuïd­ors, a qui amics i enemics coneixen al sector com a M’explica amb humor que Liber està molt bé “perquè puc veure tots els editors de cop. Si vinguessin al despatx d’un en un, no hi hauria qui treballés en tot l’any”. L’esdevenime­nt ha aconseguit fins i tot fer sortir de la seva illa en una masia de l’Empordà els editors d’Atalanta, i que han vingut a veure el seu distribuïd­or a Colòmbia. Passo per davant de Masquelibr­os “especialis­tes en la fabricació de llibres”. L’estand té un aparador formidable: un taulell amb cambrer, tirador de cervesa i un pernil de dimensions ciclòpies. Li pregunto a la representa­nt del seu departamen­t comercial, per aquest desplegame­nt i em diu, una mica tímida: “És que venim del sud...”.Doncsbenvi­ngutsalnor­d.Ibenvingud­aaLiberl’alegriaper­duda.

Francisco Eleuterio Martínez Serrano, Paco Lute. María Naranjo,

ANTONIO ITURBE

 ?? EFE ?? Un dels estands expositors de la Fira Liber 2018
EFE Un dels estands expositors de la Fira Liber 2018
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain