La Vanguardia (Català) - Culturas

El ballarí com a comissari

-

No es tracta de fixar la dansa. Ni d’emmarcar-la. Ni d’enquadrar-la. Però Boris Charmatz no només acostuma a presentar-la dins d’un museu sinó que a més se n’ha inventat un per a ella.

Boris Charmatz (Chambéry, 1973), ballarí i coreògraf, director des del 2009 del Centre Coreogràfi­c de Rennes que ha convertit en Musée de la Danse, director associat de la Volksbühne de Berlín des del 2017, una de les estrelles puixants en l’escena coreogràfi­ca internacio­nal, serà el protagonis­ta d’una constel·lació de tres espectacle­s al Mercat de les Flors: 20 ballarins per al segle XX s’instal·larà al Macba (27 i 28 d’octubre), igual que ho va fer abans al MoMA de Nova York (el 2013), la Tate Modern de Londres (2015) o el Reina Sofía de Madrid (2016); poc abans (24 i 25 d’octubre) haurà presentat Flip book al Mercat, un treball de l’any 2008 que s’inspira en les fotografie­s del llibre Fifty years que ressegueix les coreografi­es de Merce Cunningham, de qui el proper any se celebra el centenari del seu naixement; i, ja el 2019 (9 i 10 de març), arribarà gestos.

“Al Musée de la Danse apostem per la investigac­ió des del punt de vista més del ballarí que del coreògraf. I aquesta idea és molt present en els tres treballs que presentem a Barcelona: a 20 ballarins per al segle XX són els ballarins els que presenten el seu propi museu, un museu del qual ells són comissaris; a Flip book, són ells els que utilitzen un llibre per crear els seus moviments; i també són ells els protagonis­tes de 10.000 gestos, perquè cap coreògraf no seria capaç d’haver-los creat tots”, explica Charmatz sobre la trilogia de treballs amb què debutarà a Barcelona, una terna que permetrà una primera aproximaci­ó a la seva idea de museu de la dansa.

“El vaig fundar perquè vaig sentir, i encara sento, que era una necessitat urgent. No ho vaig fer per fixar l’art en la memòria, sinó perquè crec que necessitem institucio­ns que ens ajudin a pensar el present en la seva complexita­t. La dansa està atrapada entre dos models d’institució, l’escola i el teatre, i en cap d’ells no pot respirar: les escoles de dansa acostumen a formar part de departamen­ts musicals, i els teatres, a estar dirigits per gent de teatre i en ells la dansa és una convidada temporal. Hi ha d’haver més models per repensar la dansa al món actual”, apunta Charmatz, que defineix el seu museu a Rennes com “el lloc on conflueixe­n teoria i pràctica, àmbit social i art, amateurism­e i ballarins llegendari­s, història i improvisac­ió”.

Charmatz, que discrepa de la idea que creu estesa que “la dansa no té passat real ni efecte real en el futur”, portarà a 20 ballarins per al segle XX diverses generacion­s d’intèrprets que es mouran lliurement per les sales del Macba: alguns, habituals en anteriors representa­cions de l’espectacle; altres, debutants. “Cada ballarí aporta la seva experiènci­a”, explica el coreògraf sobre aquesta proposta que s’apropia de cèlebres solos oblidats del segle passat. “No he treballat abans amb Sònia Sánchez, Javier Vaquero Ollero o Agnés Sales Martín, que aportaran una altra mirada sobre el segle XX. En canvi, altres peces i ballarins sí que són habituals: Olga Dukovnaya amb la seva versió de Temps moderns de Chaplin, Ashley Chen que rescata el llegat de Cunningham, Sonia Pregrad amb una performanc­e de Sanja Ivekovic...”, repassa Charmatz. I afegeix: “Allò excepciona­l serà confrontar la meravellos­a col·lecció del Macba amb la nostra pròpia i fràgil col·lecció”. I conclou: “Però la fragilitat pot ser la nostra força”. l’últim: 10.000

‘20 ballarins per al segle XX’ confrontar­an la dansa amb la col·lecció artística del Macba

 ?? MERCAT DE LES FLORS ?? A baix, ‘Flip book’, amb Boris Charmatz, al centre (de blau); a la dreta, una imatge de '10.000 gestos’ N. C.
MERCAT DE LES FLORS A baix, ‘Flip book’, amb Boris Charmatz, al centre (de blau); a la dreta, una imatge de '10.000 gestos’ N. C.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain