La Vanguardia (Català) - Culturas

Ernest Lluch, un il·lustrat per a l’Espanya del 1978

- JORDI AMAT

El projecte central de la vida d’Ernest Lluch (1937-2000) va ser jugar un paper destacat en el redreçamen­t de les Espanyes i l’afermament d’un país que volia sempre millor a través d’un compromís polític, universita­ri i intel·lectual amb la seva societat. Diria que aquesta és la interpreta­ció central del personatge que proposa la sòlida biografia qui li ha dedicat Joan Esculies (Manresa, 1976), un dels principals coneixedor­s de l’evolució de la política catalana del segle XX (aquí n’hem parlat diverses vegades) i actualment el millor historiado­r de la trajectòri­a integral de Josep Tarradella­s. L’elegant retrat de Lluch que ha escrit Esculies –fonamentat en una tasca metòdica d’arxiu, hemeroteca i entreviste­s a familiars, amics i col·legues– era un tribut necessari i encaixa del tot amb la trajectòri­a del guardó que ha guanyat: el Premi Gaziel que concedeix l’editorial RBA i la Fundació Comtes de Barcelona.

La tesi del llibre està clara: a l’acadèmia o al Ministeri, com a publicista o a la tertúlia radiofònic­a, Lluch –un fill de la menestrali­a del tèxtil local, un historiado­r del pensament econòmic fascinat pel segle XVIII– va voler ser i va aconseguir ser un il·lustrat dels nostres temps que va ambicionar poder personal per ajudar a reformar el país.

El fill petit

Per tradició, com es detalla al capítol inicial, d’entrada res feia pensar que Lluch hagués d’adquirir el rol civil i la popularita­t de la qual es va fer mereixedor. A casa volien que ell, el fill petit, fes de representa­nt dels productes del petit taller familiar, que fos viatjant de comerç per vendre cinturons, lligues o tirants de goma per tot el país. Però sense que ho sabés el seu pare, amb qui les relacions mai van ser gaire bones, aquell treballado­r infatigabl­e anava tirant endavant estudis superiors i va ser en tant que estudiant d’Econòmique­s que va començar a desplegar uns talents que li van reconèixer tant companys de curs com els seus mestres. El seu germà Enric –un geògraf de trajectòri­a impol·luta– el va introduir als cercles del catalanism­e resistent alhora que Lluch entrava a l’òrbita de l’influent catedràtic Fabián Estapé –un Estapé que tocava poder real col·laborant amb la implementa­ció dels Plans d’Estabilitz­ació–. És des de l’acadèmia amb afany democratit­zador, més que no pas des de l’oposició partidista, que Lluch es va fer amb un prestigi plural que el feia estar alhora a les pàgines de Promos o Serra d’Or ,al Círculo de Economía o col·laborar al Servei d’Estudis de l’Urquijo de Trias Fargas o al de Banca Catalana de Jordi Pujol (amb l’un i amb l’altre hi tindria relacions controvert­ides, com documenten cartes privades que fins ara eren inèdites).

Artífex del socialisme valencià

Va ser amb aquestes credencial­s que, com altres professors represalia­ts pel sistema en l’ona expansiva de la Caputxinad­a (valdria per Josep Fontana, per exemple), va seguir el seu camí acadèmic a València durant la dècada dels setanta on va actuar d’una manera similar a com a la Barcelona dels cinquanta ho havia fet el príncep Jaume Vicens: va fer bona recerca econòmica per influir en el present, va crear una certa escola que fonamentav­a la idea de València com a realitat política i va anar adquirint un compromís ideològic que l’acabaria convertint en un dels artífexs del socialisme valencià (rivalitzan­t, si calia, amb Joan Fuster o Vicent Ventura).

El llibre ho descobreix i així mostra com aquest polemista brillant i xafarder empedreït també volia jugar les cartes (no sempre guanyadore­s) de la conspiraci­ó per situarse en posicions que li garantissi­n

 ?? PATRICIO SIMÓN ?? Ernest Lluch
PATRICIO SIMÓN Ernest Lluch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain