La Vanguardia (Català) - Culturas

Detectiu a la recerca de perdó

- LILIAN NEUMAN

Encara continuen venent-se exemplars d’El psicoanali­sta (2002). El 2017, Edicions B va fer-ne una edició especial il·lustrada per l’uruguaià Alejandro Colucci. Esgarrifen aquelles imatges, a l’altura del malson que viu Frederick Starks. Tot i que hi ha hagut treva –cinc anys en termes de ficció– i John Katzenbach (Princeton, 1950) ha publicat nombrosos llibres, hi havia una cosa pendent que aquest escriptor, que va ser periodista especialit­zat en temes judicials (i és fill d’una psicoanali­sta) executa amb idèntica empenta i afany pertorbado­r.

Tornant enrere, el psicoanali­sta Starks era un prestigiós profession­al de l’Upper East Side de Manhattan. Un vidu metòdic, responsabl­e i encantat de llegir el Times cada diumenge a la mateixa elegant cafeteria. Llavors rep una carta que inicia el seu compte enrere. En pocs dies, Starks està envoltat d’infàmia. La seva reputació, els seus diners, la seva casa, tot s’esfondra, s’incendia i s’enverina. Els artífexs de la catàstrofe no volen matar-lo. Volen, exactament, que ell desitgi morir.

Però Starks és viu. Ho va perdre tot però va aconseguir restablir-se a Miami. Té pacients –una anciana milionària increïble; un noi bipolar molt interessan­t–, i la intuïció que un dia tornaran. Com en veritat succeeix.

L’estrany pacte de Starks i els seus perseguido­rs sembla haver canviat. Aquesta vegada el necessiten i, sembla ser, hi ha una llum al final del camí. Serà això cert?

És lògic que dubti. L’ensorramen­t de la seva vida passada va fer d’aquest psiconalis­ta un individu altament sagaç, intuïtiu i també veloç i impredicti­ble. És admirable veure’l interpreta­r i reinterpre­tar un mateix senyal. El terror psicològic que enterbolei­x aquest relat es basa en una intel·ligent i freda observació de l’altre.

Com fa cinc anys, Starks no té alternativ­a: ha d’obeir i, per tant, investigar. Així, aquell elegant psiquiatre ara és un farsant de talent que imita accent meridional, es fa passar per un director de documental­s –brillant quan es converteix en espectador de teatre de l’Off-Off Broadway– i gaudeix d’una inventiva meravellos­a per mentir veïns, policies o directores d’escola. Alhora, és un gran detectiu que remou un terrible cas, el d’una brutal violació. Així s’acosta a veritats ocultes entre tenebres. Les que dibuixa Colucci i formen part d’aquell fosc mar on navega el psicoanali­sta i, esclar, la psicoanàli­si.

 ?? LAURENCE MOUTON/GETTY IMAGES ?? El psicoanali­sta de Katzenbach torna a fer teràpia
LAURENCE MOUTON/GETTY IMAGES El psicoanali­sta de Katzenbach torna a fer teràpia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain