La Vanguardia (Català) - Culturas

Portadors de missatges

- NÚRIA ALBESA

Vicenç Llorca (Barcelona, 1965) ha publicat una trentena de llibres a banda de la seva tasca com a docent, gestor cultural, traductor i col·laborador en diversos mitjans de comunicaci­ó. Com a autor, s’ha dedicat fonamental­ment a conrear la poesia, però també s’ha endinsat en l’assaig, en la biografia i en la novel·la.

L’amor,enlasevava­rietatdema­nifestacio­ns, ha estat un dels temes centrals de la seva producció literària. Ja en parla en el seu primer llibre de poemes, La pèrdua (1987), i el reprèn a Places de mans (1989), en què aprofundei­x en l’amor de parella; l’amistat –una altra forma d’estimar– és present a L’amic desert (1992); l’amor a la terra, a Atles d’aigua (1995); l’amor a les ciutats, a Ciutats del vers (2005); i l’amor als fills, a De les criatures més belles (2006) i a L’últim nord (2008).

En la seva darrera novel·la, Aquell antic missatge de l’amor (2018) –un decasíl·lab–, se centra, més aviat, en la pervivènci­a de l’amor. Xavier Rius és un economista amb vocació humanista que es troba en una cruïlla emocional: s’ha quedat sense feina en plena crisi econòmica, ha hagut d’encaixar una separació no desitjada amb la seva dona i ha reaparegut un antic amor de joventut. D’altra banda, la descoberta d’un llibre misteriós a la biblioteca familiar i un feix de cartes escrites pel seu pare el portaran a conèixer un relat mític entorn de la ciutat de Barcelona que pot arribar a canviar la seva concepció vital.

Més enllà de les trames que s’entrecreue­n, ben resoltes, és interessan­t l’atmosfera espiritual que es gesta durant les trobades de la Societat d’Amics de Barcino i el tractament que l’autor fa del símbol com a explicació de la realitat i de la recuperaci­ó de la memòria d’una ciutat (i com aquesta s’inscriu al present). El lector es pot sentir atret per la triangulac­ió gairebé mística entre el passat, el present i el futur, i els triangles amorosos que se succeeixen en diverses èpoques i generacion­s.

Aquell antic missatge de l’amor és una novel·la sobre velles vocacions i noves rutes, sobre la identitat dels mites i les llegendes i l’efecte que tenen en nosaltres. Conclou Llorca: “La paraula potser no salva del dolor i de la mort, però crea un àmbit de salvació on tot és possible. I la possibilit­at és en si mateixa un valor d’estabilita­t enmig d’un món que viu en la consciènci­adel’efímeril’evanescent”.

El protagonis­ta, a l’atur, és un economista amb vocació humanista que es troba en una cruïlla emocional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain