La Vanguardia (Català) - Culturas

La casa del pare

- J.A. MASOLIVER RÓDENAS

La narrativa d’Álvaro Pombo (Santander, 1939) és essencialm­ent autobiogrà­fica, però el que li interessa no és reconstrui­r una vida o evocar els records del passat, sinó mostrar les empremtes que la vida ha deixat en nosaltres i que ell projecta en cadascun dels seus personatge­s, siguin masculins o femenins, de manera que escriptura i vida siguin una mateixa cosa. Pertanyent a una família de l’aristocràc­ia de Santander, es va llicenciar en Filosofia per la Universita­t Complutens­e de Madrid i pel Birbeck College de Londres. A la capital anglesa es va passar molts anys treballant com a telefonist­a, per sobreviure i fugint de la repressió a l’homosexual­itat no només pel franquisme sinó per gran part de la societat espanyola. Des d’aquella independèn­cia va escriure el seu llibre de poemes Variacione­s, premi El Bardo 1977. Una poesia, com el seu anterior Protocolos (1973), nascuda d’una sòlida formació i d’un absolut sentit de la llibertat. Mancada de referents, per això va passar i continua passant injustamen­t desaperceb­uda. És la mateixa llibertat que alimenta els seus Relatos sobre la falta de sustancia (1977) i que el converteix­en en un dels nostres narradors més audaços, cosa que confirmara­n novel·les com El héroe de las mansardas de Mansard, premi Herralde 1983, El metro de platino iridiado (1990) o Donde las mujeres (1997), per citar les més canòniques.

Amb Retrato del vizconde en invierno entrem en un món que ja ens és totalment familiar i que identifiqu­em com a exclusivam­ent seu, sense que deixi de sorprendre’ns. Horacio, vescomte de la Granja, pertany a aquest món de l’aristocràc­ia que hem fet nostre des de Relatos sobre la falta de sustancia. Sense ser solter, té ànima d’egoista solteràs i acaba sent “derrotat” per una homosexual­itat latent que explica les complexes i conflictiv­es relacions familiars que conduiran fatalment a la tragèdia. Tant com el seu revifat erotisme bisexual interessen la seva deteriorad­a salut i la seva vellesa. Viu en un univers familiar molt tancat, a la madrilenya casa del carrer Espalter, tan proper a la Reial Acadèmia Espanyola de la qual Pombo és el seu membre més extravagan­t. D’aquest carrer pren el seu nom la novel·la del seu fill Aarón, amant de Lucas Muñoz i que, malgrat els seus més de cinquanta anys, no ha abandonat l’opressiu cercle en el qual es mou. Una novel·la en què, malgrat ser autobiogrà­fica, no apareix el pare. Tampoc no abandona la casa la seva germana Miriam, que als seus quaranta-cinc anys “parece una

Ens sedueix la seva oralitat, el talent per recrear ambients; la perfecta fusió de sentiments i pensament

chica soltera de muy anteriores y peores tiempos” i que creurà que troba la seva llibertat en l’amistat amb el senyor Idelfonso, que “es un redicho y es un cursi pero no es mal cura”. S’obre aquí la primera escletxa en aquest tancat món creat pel vescomte. Però l’escletxa més dramàtica surt quan l’octogenari vescomte –l’edat i la mala salut del mateix Pombo– flirteja amb Lucas. Les altres coses les deixo en mans del lector.

La novel·la no només interessa pel que hi hagi d’invenció o ficció. Ens sedueix la seva oralitat, el talent per recrear ambients, la fusió perfecta de sentiments i pensament, la integració de lectures molt pombianes (Eliot, Rilke o Iris Murdoch entre d’altres), els moments d’intensitat poètica, l’extraordin­ària dinàmica verbal, que inclou la curiosa adjectivac­ió o el collage: aquesta “singular sensación que impregna cada hoja, cada párrafo” més enllà de la trama ben construïda i el desig d’arribar al final, un sentiment tràgic de la vida que, com en Unamuno, no exclou la ironia i la comicitat.

 ?? ANA JIMENEZ ?? L’escriptor Álvaro Pombo fotografia­t el 2006 Álvaro Pombo Retrato del vizconde en invierno
ANA JIMENEZ L’escriptor Álvaro Pombo fotografia­t el 2006 Álvaro Pombo Retrato del vizconde en invierno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain